Насловна Најновије Пожари и евакуације широм Медитерана (ВИДЕО)

Пожари и евакуације широм Медитерана (ВИДЕО)

177
0

Наредбе за евакуацију издате су за подручја у близини два централна грчка града којима прете нова избијања шумских пожара, преноси Би-Би-Си.

Грађанима у областима око Волоса и Ламије речено је да се склоне на безбједно јер је земља и даље под тешким топлотним таласом. У међувремену, пожари и даље бјесне на острвима Родос, Крф и Евија.

Грчка је једна од бројних земаља које се тренутно боре са шумским пожарима, у којима је погинуло више од 40 људи.

Двије особе су погинуле у пожарима код Волоса, потврдила је ватрогасна служба – фармер који је погинуо након што је отишао да пусти своје овце да их заштити и жена која се налазила у мобилној кућици у Хоростасима.

Костас Агорастос, градоначелник грчког региона Тесалије, који укључује и Волос, оптужио је „несавјесне раднике“ да су подметнули пожар, преноси информативни канал Елада 24. Он је додао да је пожар избио на четири фронта истовремено.

На Родосу, гдје је на снази ванредно стање и одакле су хиљаде туриста принуђене да се евакуишу, јаки вјетрови су наставили да распирују ватру, а села су и даље угрожена.

Неки ватрогасци, који се данима боре са пожарима, почели су да губе наду.

– Сваког дана, сваке ноћи, ми смо овде и ништа не постижемо. Не можемо то зауставити. Сви, сви људи, они се боре. Грађани, влада, они су, али… ни за шта. Вјерујем да се боримо ни за шта – рекао је Савас Филадерис, који је са Родоса, за новинску агенцију Ројтерс.

У јужној Италији, пожари на Сицилији и Пуљи такође су били подстакнути јаким ветровима и сувом вегетацијом, што значи да се ватрогасци боре у многим областима да угасе ватру и створе противпожарне пролазе.

Црква Светог Бенедикта Маура у сицилијанском граду Палерму била је међу зградама које су уништене у пожарима.

– Штета је огромна – рекао је Винћенцо Бруколери, старији фратар самостана.

Енрико Трантино, градоначелник Катаније, другог града на острву, рекао је за Би-Би-Си да су високе температуре истопиле подземне електричне каблове, због чега су дијелови града остали без струје и воде.

Међутим, очекује се да ће у Италији знатно пасти температура у наредним данима.

Највећи број жртава до сада је у Алжиру, више од 30, укључујући 10 војника који су страдали у пламену током евакуације у обалској провинцији Бејаиа, источно од Алжира. Већина пожара је сада обуздана.

У сусједном Тунису, министар унутрашњих послова земље Камел Феки рекао је у сриједу да су сви пожари под контролом и да није било жртава.

Европска комисија, извршно тијело Европске уније, саопштила је да се подршка шаље погођеним земљама, укључујући Тунис и Грчку. Такође ЕУ је саопштила да су у плану уговори за до 12 авиона за гашење пожара како би се побољшала способност борбе против пожара изазваних климатским промјенама.

Пожари су задали ударац индустрији летњег туризма, посебно у Грчкој, гдје ова индустрија представља једно од пет радних мјеста и од виталног је значаја за Родос и многа друга острва.

Министарство спољних послова Велике Британије није савјетовало своје грађане да не путују у погођене дијелове Грчке, али је апеловало на туристе да се информишу код туроператора за новости.

Хиљаде људи је такође евакуисано на Евији и Крфу, док је Крит – још једна велика дестинација за одмор – у стању приправности.

Друге европске земље нису избејгле топлотни талас. Португал, Хрватска и француско медитеранско острво Корзика су међу осталим мјестима која су посљедњих дана искусила пожаре.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстВатерполисти Србије без финала Свјетског првенства
Сљедећи текстБудимир: Суспендовање студената српске националности скандалозно