Насловна Најновије Бјелица: „Нови Зејтинлик“ – мјесто у којем се чува печат Републике Српске

Бјелица: „Нови Зејтинлик“ – мјесто у којем се чува печат Републике Српске

178
0

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је данас на Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ да је ово мјесто у којем се чува печат Републике Српске заједно са манастиром на Равној Романији.

Бјелица је истакао да се Војничко гробље налази у насељу у којем је уточиште нашао највећи број породица српских јунака који су животе уградили у Републику Српску, одбранили њене границе и вјековна огњишта.

– Срби никада и никога нису држали у окружењу, само су бранили огњишта. Сарајево је био подијељен град и Илијаш, Илиџа и Неџарићи и многи други дијелови града Сарајева гдје су Срби били у већини никога нису могли држати у окружењу јер су они били у окружењу. Они су само бранили огњишта – рекао је Бјелица.

Према његовим ријечима, Срби су у егзодусу напустили Сарајево и околне општине јер нису имали повјерења у власт Алије Изетбеговића да остану на својим имањима.

Он је подсјетио да је 1995. године послије Дејтонског мировног споразума донесена одлука на захтјев чланова породица погинулих бораца да пренесу посмртне остатке својих погинулих бораца, српских јунака на ово подручје.

– Романија је то прихватила и ми смо по цијелу ноћ копали гробнице на температури тридесет степени испод нуле и сахрањивали, свештенство је вршило опијела и зато смо данас најпоноснији овдје. Најбогатији је Соколац и Романија јер има вас, да чува оне који су створили Републику Српску – нагласио је Бјелица.

Он је подсјетио да је на Сокоцу највећи дио институција Републике Српске и поникао, устоличио се и установио, посебно када је ријеч о МУП-у Републике Српске – 30. марта 1992. године, те Народна Банка Српске, Поште и Телеком Српске, Војске Републике Српске, Службе платног промета, гдје су отворени сви рачуни и регистроване све институције Српске Републике БиХ, као и сједиште Митрополије дабробосанске.

Много тога су, истакао је Бјелица, Романија и Соколац дали, и сачували част и образ за настанак Српске. Бјелица је изразио захвалност свима који долазе на Војничко гробље на Сокоцу, а посебно Влади Републике Српске која води рачуна о одржавању овог гробља, као и Град Источно Сарајево кад је ријеч о санацији оштећених гробних мјеста.

Он је додао да ће општина Соколац са свим другим нивоима власти заједнички наставити да оплемењује овај спомен-комплекс на „Новом Зејтинлику“.

Бјелица је истакао да се захваљујући настојању да се медијски представи ово Војничко гробље, сада много више прича о српској жртви, а не само о Сребреници и другим мјестима.

– Морамо прикупити све податке наших цивилних и других жртава из Сарајева које су побијене у том граду, ставити табле на улаз у град Источно Сарајево са подацима колико је некада било Срба у Сарајеву, а колико их данас има, те колико је протјерано и побијено – поручио је Бјелица.

Он је рекао да на „Нови Зејтинлик“ долазе делегације ученика и студената из Србије и земаља из окружења и високих делегација, те најавио да послије Видовдана очекује посјету овом комплексу и најзначајнијих људи из Републике Српске и Србије.

У манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији данас је служен парастос за погинуле српске борце који су одбранили Сарајевско-романијску регију у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

На унутрашњим зидовима овог храма, умјесто иконописа, уписана су имена више од 4.000 српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије.

Претходно је на Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу гдје је сахрањено 949 погинулих бораца служен помен, те положени вијенци и цвијеће.

Одбрана Сарајевско-романијске регије била је један од најтежих задатака Војске Републике Српске у којем је Сарајевско-романијски корпус корпус одбио 35 офанзива непријатељских снага.

Овај корпус формиран је 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске, а његове јединице су биле размјештене на ширем подручју Сарајева.

Дан одбране Сарајевско-романијске регије обиљежава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова као историјски догађај од републичког значаја.

ИЗВОРсрна, фото васић
Претходни текстАлекса Вукадин ученик генерације СШЦ “Пале” (ВИДЕО)
Сљедећи текстКључна улога Кочаримског одреда у одбрани српског становништва