Насловна Најновије Кључна улога Кочаримског одреда у одбрани српског становништва

Кључна улога Кочаримског одреда у одбрани српског становништва

175
0

Борци Кочаримског одреда Четврте чете Вишеградске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ водили су тешке битке и имали кључну улогу у одбрани српског народа у Вишеграду, рекао је предсједник општинске Борачке организације Александар Савић у Горњој Лијесци на обиљежавању Дана овог одреда.

У борбама у зони одговорности Кочаримског одреда Четврте чете Вишеградске бригаде страдала су 33 војника и девет цивила.

Савић је нагласио да је Вишеград у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату одбрањен захваљујући људима из овог краја, чији преци су страдали у прошлом рату.

Он је појаснио да су поучени искуством из прошлости борци Кочаримског одреда имали су кључну улогу у одбрани српског народа Вишеграда, наводећи да су на овом простору вођене тешке битке у којима је страдала готово трећина Вишеградске бригаде.

Борац Кочаримског одреда Ново Рајак изјавио је новинарима да је Кочаримски одред формиран како би било одбрањено незаштићено становништво овога краја.

„Сви смо стрепили да нам се не понови Стари Брод. Погинуло је тридесетак младих из овог одреда, међу којима су и два команданта, али смо истрајали“, рекао је Рајак.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је народ овог краја добром организацијом успио да заштити своја огњишта, али и цијело ово мјесто.

Према његовим ријечима, ово је прилика за сјећање на оне који су дали највећу жртву за Републику Српску, што не смије бити заборављено.

Делегација вишеградске Борачке организације, општине Вишеград и делегација мјесног одбора Кочарим положиле су цијеће на спомен-обиљежје, а парастос је служен у Манастиру Светог Саве на Горњој Лијесци.

ИЗВОРсрна
Претходни текстБјелица: „Нови Зејтинлик“ – мјесто у којем се чува печат Републике Српске
Сљедећи текстОдређен притвор ухапшеним косовским специјалцима