Насловна Најновије Велико интересовање за набавку мађарске механизације

Велико интересовање за набавку мађарске механизације

193
0

Велики број пољопривредника присуствовао је данас у Фочи презентацији јавног позива Фондације за одрживи развој „Прогресус“ за додјелу бесповратних средстава за набавку пољопривредне механизације који суфинансира Влада Мађарске.

Субвениција Владе Мађарске по кориснику је у максималном износу до 25.000 евра или до 70 одсто вриједности набављене машине или прикључка.

Представник „Прогресуса“ Игор Пожгај каже да су пријатно изненађени одзивом пољопривредника у Фочи.

„С првом испоруком машина и реализацијом пројекта у првом јавном позиву, људи су се увјерили да је ово пројекат који живи, да озбиљно радимо посао, да пољопривредници повољније купују машине, опрему и алате мађарске производње и то је резултирало да смо имали данас пуну салу“, каже Пожгај.

Он наводи да је разлика у односу на претходни позив да су сада постоји могућност набавке и опреме за производњу и прераду хране.

„Услови остају исти, Фондација `Прогресус` субвенционише куповину производа мађарске производње у износу од 2.500 до 25.000 евра. Основни и једини услов је да тај који набавља машину да ће заиста са њом радити, што ће Фондација провјеровати и неће се дозволити никакве махинације, препродаје и злоупотребе овог програма“, додао је Пожгај.

Пољопривредник са Тјентишта Ненад Владичић, који са братом држи око 400 оваца и седам крава, заинтересован је за набавку трактора који би му послужио за орање, фрезање, балирање сијена и друге послове на газдинству.

„Потребан ми је један добар трактор од 50 коњских снага да бих био миран, мада имам два трактора који нису довољно јаки. Ми смо регистровани пољопривредници, једни од најјачих у регији од Требиња до Вишеграда и изградили смо најсавременије стајске објекте“, каже Владичић.

Циљ Фондације и Владе Мађарске је јачање привредних односа између Републике Српске и Мађарске кроз повећање ефикасности и конкурентности пољопривредних произвођача и прерађивача, развој технологије производње, унапређење кориштења капацитета и управљања ресурсима, побољшање услова одрживости и пословања.

Други јавни позив „Прогресуса“ отворен је до 14. октобра, а данас ће бити представљен и у Рудом, Рогатици, Сокоцу и Вишеграду.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПредстављени услови за додјелу бесповратних средстава пољопривредницима
Сљедећи текстДанас исплата пензије за август