Насловна Најновије Кандидатура стиже у Брисел, Пахор се спрема за специјалног изасланика за дијалог...

Кандидатура стиже у Брисел, Пахор се спрема за специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине

40
0

Бивши предсједник Словеније Борут Пахор најавио је да ће његова канцеларија и Министарство спољних послова највероватније наредне недјеље Бриселу прослиједити његову кандидатуру за мјесто специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине.

Пахор је у интервјуу за РТВ Словеније рекао да има низ идеја како да се освјежи или оживи дијалог који је тренутно у застоју. Он сматра да Словенија, као и он, имају статус „једног поштеног посредника“.

Пахор је рекао да се за могућу функцију припрема „веома пажљиво и одговорно“ и додао да му подршка коју ужива у Словенији много значи.

Бивши предсједник Словеније је током међународне конференције о тзв. Западном Балкану прошлог мјесеца поново изразио жељу да ступи на ову позицију, а подржао га је и премијер Роберт Голоб.

Пахор је недавно најавио да ради на нацрту за наставак дијалога и у циљу координирације са високим представником ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозепом Борељом, државама чланицама ЕУ и земљама Квинте, укључујући САД, Британију, Француску, Италију и Њемачку.

Специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине именује високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност, али коначну одлуку доносе лидери ЕУ.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНа поклоничко путовање до манастира Острог кренула група од 33 ходочасника
Сљедећи текстБез проблема у саобраћају