Насловна Најновије Видовдански сабор дијаспоре у Београду

Видовдански сабор дијаспоре у Београду

219
0

Видовдански сабор дијаспоре на коме ће учествовати 250 представника удружења и организација које окупљају српску дијаспору широм свијета, као и Срба из земаља региона, биће одржан сутра и недјељу, 2. јула, у Београду.

Скуп у 10.00 часова у Дому Народне скупштине Србије организује кабинет министра без портфеља задуженог за координацију активности и мјера у области односа с дијаспором, саопштено је из Владе Србије.

Министар без портфеља задужен за односе Србије и дијаспоре Ђорђе Милићевић рекао је раније да би на овом сабору, кроз различите панеле, требало да буду утврђене основе будуће дугорочне стратегије односа матице и дијаспоре, као и смјернице за израду новог закона у овој области.

Милићевић је истакао да Сабор представља јединствену прилику у очувању националног идентитета српског народа у иностранству.

„Наша снага лежи у нашем језику, култури и вери. Морамо бити одлучни у томе да асимилација не буде на штету ових темеља нашег идентитета“, нагласио је Милићевић.

Он је Србе из дијаспоре позвао и да учествују у пројекту љетњих кампова за младе из дијаспоре који ће током јула и августа бити организовани у више од 20 градова широм Србије.

Тематски ће бити сврстани у три групе, и то еко-камп, спортски камп и окупљање културно-умјетничких друштава.

Милићевић је оцијенио да ови љетњи кампови прије свега треба да малишанима из свијета приближе Србију и њене љепоте Србије, да се друже са вршњацима и кроз то још више заволе своју матицу и пожеле да се једног дана врате на огњишта својих предака.

Под појмом „дијаспора“, у складу са Законом о дијаспори и Србима у региону, подразумијевају се држављани Србије који живе у иностранству и припадници српског народа, исељеници са територије Србије и из региона и њихови потомци.

Однос према дијаспори и Србима у региону заснован је на члану 13 Устава, према којем, Србија штити права и интересе својих држављана у иностранству и развија и унапређује односе Срба који живе у иностранству са матичном државом. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстСутра и у недјељу испраћај дјеце са Космета
Сљедећи текстПотписан уговор о изградњи паркинга Болнице „Србија“