Насловна Најновије Видовић: Не очекују се нова поскупљења

Видовић: Не очекују се нова поскупљења

123
0

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић, изјавила је да не очекује да ће доћи до нових поскупљења, с обзиром на то да инфлација пада.

Видовићева је рекла да је цијена горива доста пала и да би сада требало да се врати цијена великог броја производа.

Она је навела да је Влада Српске прошле године издвојила 650 милиона KМ, како би амортизовала негативан утицај инфлације.

„Прошле године издвојили смо много средстава у складу с’ нашим могућностима, да помогнемо свим категоријама становника, а што укључује повећање плата, пензија, борачких додатака, социјалне заштите, помоћ пољопривреди, привреди и слично“, рекла је Видовића за портал „Бањалука.нет“.

Она је подсјетила да је Влада Српске почетком године буџетским корисницима повећала плату за пет одсто, пензије за 13,5 одсто, те за исти тај проценат борачке додатке, инвалиднине и сва друга социјална давања.

Према њеним ријечима, ресорно министарство и Влада Српске пратиће ситуацију, те уколико инфлација поново буде расла, реаговаће и покушати да се амортизује негативни утицај.

Видовићева је подсјетила и да је Влада Српске због негативног утицаја инфлације прошле године, неколико пута исплаћивала 100 KМ социјалне помоћи одређеним категоријама становништва.

„Ове године ћемо пратити стање и такође издвајати за оне категорије које су у најтежем положају. Дијелимо значајне пакете прехрамбених производа, јер смо у прошлој години направили доста високе залихе пшенице, брашна и основних намирница, тако да се ти пакети и сада дијеле кроз Црвени крст свим угроженим становницима. На тај начин и на други ћемо пратити ситуацију и реаговати као што смо и до сада реаговали“, нагласила је Видовићева.

Она сматра да је тренутно највећи страх да домаћи извозници остану без уговорених послова на тржишту западне Европе уколико дође до значајнијих поремећаја.

Видовићева каже да се многе фирме већ затварају и да људи остају без посла, због чега би се и домаћим извозницима могли отказивати уговори.

„Поготово наши дрвопрерађивачи имају добар извоз. Имамо и струју, ту неће доћи до поремећаја. Струја се тражи и то ћемо сигурно моћи пласирати, онолико колико будемо имали вишка у односу на наше потребе. Уколико дође до отказивања уговора нашим осталим извозницима, мораћемо и тим фирмама да помогнемо“, поручила је Видовићева.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстДанас Теодорова субота
Сљедећи текстМУП РС: Евидентирано 28 кривичних дјела угрожавања сигурности, четири на друштвеним мрежама