Насловна Најновије МУП РС: Евидентирано 28 кривичних дјела угрожавања сигурности, четири на друштвеним мрежама

МУП РС: Евидентирано 28 кривичних дјела угрожавања сигурности, четири на друштвеним мрежама

135
0

У Републици Српској од почетка године евидентирано је 28 кривичних дјела угрожавања сигурности, од којих су четири извршена путем друштвених мрежа, речено је Срни у Министарству унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.

Прошле године евидентирана су 334 кривична дјела угрожавања сигурности, од којих је 65 извршено на друштвеним мрежама.

Из МУП-а су појаснили да пријетње путем друштвених мрежа, нису дефинисане као посебно кривично дјело.

„Пријетње на друштвеним мрежама могу да садрже елементе различитих кривичних дјела, а то је најчешће угрожавање сигурности“, нагласили су из МУП-а.

Kривичним закоником Републике Српске угрожавање сигурности дефинише се као угрожавање сигурности неког лица, озбиљном пријетњом да ће се оно или њему блиско лице лишити живота, тешко тјелесно повриједити, лишити слободе или отети, или нанијети неко зло подметањем пожара, експлозијом или другом општеопасном радњом или средством.

Kада лице пријави да су му упућене пријетње, полицијски службеници утврђују наводе пријаве, саслушавају лице, обавјештавају надлежно тужилаштво, те предузимају мјере и радње из своје надлежности у складу са квалификацијом дјела.

С циљем превенције и заштите од кривичног дјела угрожавање сигурности путем друштвених мрежа, полицијски службеници МУП-а континуирано спроводе едукације о заштити на интернету и начинима пријаве оваквих пријетњи полицији.

„Едукације су реализоване за најмлађе школарце, њихове родитеље и наставнике, али и за групације за које се сматра да су у повећаном ризику да буду оштећене кривичним дјелима извршеним путем друштвених мрежа“, подсјетили су у МУП-у.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстВидовић: Не очекују се нова поскупљења
Сљедећи текстУ породилиштима Српске рођена 21 беба