Насловна Најновије Вишковић: Буџет Српске стабилан, слиједе значајне инвестиције

Вишковић: Буџет Српске стабилан, слиједе значајне инвестиције

170
0

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је буџет Српске стабилан и да нема простора за приче о наводном банкроту Републике Српске због исплате рате кредита која је заказана за 28. јуни.

– Важно је да разумијемо да наша финансијска ситуација није угрожена. Имамо јасан план и довољно средстава да измиримо све наше обавезе, укључујући и ту рату кредита. Ова ситуација никако неће довести до банкрота, већ ћемо наставити нормално да функционишемо и испуњавамо све наше финансијске обавезе – рекао је Вишковић у интервјуу Срни.

Он је истакао да ово све понавља због грађана Српске јер жели да нагласи да финансијска ситуација није угрожена и да је увијек важно разликовати чињенице од дезинформација које се шире.

– Увјеравам грађане да је Република Српска финансијски способна да измири своје обавезе и да ће то и учинити. Република Српска ће наставити да функционише, да измирује своје обавезе и фокусираћемо се на инвестиције које су кључне за напредак – нагласио је премијер Српске.

НАЈНИЖИ ЈАВНИ ДУГ У СРПСКОЈ ОД ЊЕНОГ ПОСТОЈАЊА

Према његовим ријечима, јавни дуг Републике Српске је смањен са 37 одсто у прошлој години на 34,6 одсто БДП-а закључно са 31. мартом, и то је најмањи јавни дуг у Републици Српској од њеног постојања. Горња граница јавног дуга је 55 одсто.

Он је истакао да укупан дуг на исти дан, који чине и спољњи и унутрашњи дуг /укључујући дуг Републике Српске, дуг општина и градова, јавних предузећа и ИРБ-а, те фондова социјалне сигурности/ износи 41,1 одсто БДП-а, а горња граница је 60 одсто БДП-а.

– Имамо пад инфлације у посљедња три-четири мјесеца и нећемо ићи на варијанту да се смањују ни плате ни пензије нити давања, већ ћемо их задржати на овом нивоу. Пензије у Српској се исплаћују редовно и не само пензије него и сва социјална давања и обавезе према свим уведеним правима одређених категорија становништва и тако ће бити и убудуће. Исплата мајских пензија је била раније од законски предвиђеног рока, то је само доказ да је Република Српска посвећена одржавању стабилности и континуираном испуњавању својих финансијских обавеза – навео је Вишковић.

УСКОРО ИЗГРАДЊА ГИПСАРЕ У УГЉЕВИКУ – КИНЕСКИ ПАРТНЕР СПРЕМАН ДА УЛОЖИ ДЕСЕТИНЕ МИЛИОНА ЕВРА

Вишковић је рекао да очекује да ће изградња фабрике ригипс плоча у Угљевику почети у најскорије вријеме, будући да су све потребне одлуке донијели и Влада Републике Српске и менаџмент Рудника и Термоелектране Угљевик.

„Кинески партнер је веома заинтересован за изградњу ове фабрике. Спреман је да у овај пројекат уложи више десетина милиона евра, те да запосли стотину нових радника, што је изузетно важно за даљи привредни развој ове регије“, рекао је Вишковић.

Уз Термоелектрану у Угљевику, он је рекао да ће фабрика ригипс плоча представљати један од најзначајнијих привредних објеката саграђених на том простору.

У ПЕТАК ПОЧЕТАК РАДОВА НА ИЗГРАДЊИ ХЕ „ДАБАР“

Кад је ријеч о овогодишњим инвестицијама, премијер Српске је рекао да ће дуго очекивани почетак радова на изградњи значајног хидроенергетског капацитета хидроелектране „Дабар“ званично бити обиљежен у петак, 23. јуна и помоћи ће у настојањима да се што је више могуће енергије добија из „чистих“ извора.

– Очекује нас и изградња хидроелектране Бистрица, такође значајног новог објекта из обновљивих извора, као и почетак изградња хидорелектране Мрсово и значајних соларних и вјетроелектрана. Енергетска криза, изазвана глобалним околностима, којим смо посебно свједочили прошле године, довела је и до огромног раста интересовања инвеститора за изградњу нових соларних и вјетроелектрана“, рекао је Вишковић.

Тренутно, истакао је он, издате су концесије за соларне електране у укупној снази од 840 мегавата у вриједности од 1,5 милијарди КМ, а неке од тих инвестиција ући ће у реализацију већ ове године, зависно од динамике припремних радова и спремности инвеститора да уђу у изградњу.

Он је рекао да се може очекивати да ове године почне изградња и дијела планираних вјетроелектрана, а до данас је издато седам концесија за изградњу вјетроелектрана у снази од чак 600 мегавата, што је такође вриједност од неких 1,5 милијарди КМ.

Вишковић је најавио да у овој години очекује и више великих приватних инвестиција у изградњу нових производних капацитета, међу којима је италијанска компанија ПМП са којим је недавно потписан споразум о изградњи новог машинског комплекса у Лакташима у вриједности 40 милиона евра, а који већ послује у Градишци – ПМП „Јелшинград“.

– Ова инвестиција у Градишци, услови и подршка које ми нудимо инвеститорима и њихово позитивно искуство и задовољство пословања у Српској опредијелили су италијанског инвеститора да ове године од планираних улагања највећу инвестицију изабаре да уложи у Републику Српску. Имали сте прилике да чујете током моје посјете Италији шта о Републици Српској и привредном амбијенту каже привредник и власник ПМП-а Луиђино Поцо, један од великих инвеститора у свијету који има фабрике у САД, Бразилу, Кини. Имамо много шанси за привлачење инвестиција јер сада многе компаније, наком пандемије ковида 19, настоје производњу приближити матичним компанијама из удаљенијих подручја и Република Српска у томе има идеалне услове и шансу – нагласио је Вишковић.

Он је објаснио да предност Српске што је на граници са ЕУ и за мање од 24 часа роба из Српске може бити копненим путем достављена на европска тржишта, те пословно опредјељење да се производње измјештају са удаљених крајева ближе матичним европским компанијама – даје велику шансу Српској.

– Ми то желимо да искористимо. У свим мојим контактима са привредницима, потенцијалним улагачима, дипломатама представљамо наше могућности и позивамо их да дођу у Републику Српску – нагласио је Вишковић.

Истовремено, додао је он, у области јавне инфраструктуре, а поготово путне, ове године слиједи више важних пројекта, а ускоро би са кинеским концесионаром требали потписати уговор о извођењу радова на ауто путу Бањалука-Приједор, након што су се, рјешавањем више од 50 одсто експропријације планиране трасе, стекли услови за потписивање овог уговора.

– Ово је јако важна инвестиција која ће, у дугорочном смислу, имати непроцјењив значај у развој овог дијела Републике Српске. Упоредо с тим, увелико се ради на повезивању Бањалуке и Београда савременим ауто-путем. Увелико се већ ради дио те дионице на потезу од Вукосавља до Брчког, а упоредо са тим радио се на дионици Рача-Бијељина – нагласио је Вишковић.

НОВА ВЕЛИКА УЛАГАЊА У ЗДРАВСТВЕНИ СЕКТОР

Он је најавио да ће ову годину обиљежити и нова велика улагања у здравствени сектор, подсјетивши да је недавно почела изградња нове болнице у Требињу која ће измијенити слику здравства у Херцеговини, док ће болница у Добоју бити завршена и предата на коришћење ове године.

– Припремамо и да уђемо у радове на изградњи великог бањског комплекса у Слатини, као и бањског комплекса Српске Топлице. Влада је у ове капацитете уложила значајна средства и ови радови ће бити завршени до половине сљедеће године – рекао је Вишковић.

Када је ријеч о изградњи бањско-рекреативног центра Српске Топлице Завода за физикалну медицину у рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, финансирања износе укупно 25,2 милиона КМ, и то из буџета Републике 10 милиона КМ, а из властитих средстава 15,2 милиона КМ.

За ортопедску хирургију Слатина овог завода планирано издвајање износи 38 милиона КМ, и то из буџета Републике 20 милиона КМ, а и из властитих средстава 18 милиона КМ.

СРПСКА ТОКОМ КОВИД ЕПИДЕМИЈЕ ЈЕДИНА У СВИЈЕТУ ПРУЖАЛА БЕСПЛАТНУ ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ СВИМА – ПОСЛОДАВЦИ САДА ПРЕУЗИМАЈУ ОБАВЕЗУ ПЛАЋАЊА ОСИГУРАЊА

Вишковић је истакао да је завршен период када је Српска једина у свијету током пандемије вируса корона пружала бесплатну здравствену заштиту за све грађене, без обзира на уплаћено осигурање, а сада су послодавци у обавези да уплаћују осигурање својим запосленим, као што је прописано законом.

– Познато је да сам затражио је од ресорног министарства да у сарадњи са Фондом здравственог осигурања омогуће да грађани Републике Српске, који су остали без здравственог осигурања послије укидања ванредне ситуације у Српској, могу користити права из области здравствене заштите на прелазни период до 60 дана како би у том року могли да се ускладе са обавезама које налаже закон о здравственој заштити – рекао је Вишковић.

То значи, додао је он, да се друштво враћа на период из 2019. године, а послодавци који нису измирила своје обавезе потребно је да са Пореском управом направе репрограм, те да измирују текуће обавезе, што подразумијева да њихови запослени морају имати уплаћено осигурање.

– Омогућили смо прелазни рок да се послодавци организују и ускладе, али то не значи да су ослобођени плаћања ове законске обавезе. Ми у систему осигурања имамо више начина осигурања и за незапослене, и ако сте трудница, породиља и остале категорије. Према Закону о здравственој заштити, обавезе се морају измирити, а ово је само прелазни рок да се не поремети пуно пословање привредних субјеката и омогући довољно времена да се све усагласи према закону – истакао је Вишковић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУпозорење на јак вјетар
Сљедећи текстСрпска богатија за 24 бебе