Насловна Најновије Вишковић: Циљ Владе Српске да електрична енергија буде повољнија него у окружењу

Вишковић: Циљ Владе Српске да електрична енергија буде повољнија него у окружењу

129
0

Предсједник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, рекао је да је стратешки циљ руководства Републике Српске да цијена електричне енергије за грађане и привреду буде повољнија него у окружењу.

Коментаришући то што је од јануара електрична енергија скупља за грађане и привреду, Вишковић каже да је Влада Српске путем ресорног Министарства за енергетику и рударство одржала неколико састанака.

– Још увијек је све у фази анализа рачуна и примједаба које су дошле. Влада ће активно учествовати у овом процесу и оног момента када будемо имали све чињенице, можемо говорити о наредним корацима. Како анализе покажу, ми ћемо предузимати потребне мјере и остати при ставу да цијена електричне енергије за домаћинства и привреду буде нека наша предност у односу на остале – наводи Вишковић.

Он је истакао да Српска инвеститорима нуди електричну енергију по приступачнијим цијенама и условима него други у БиХ и регији.

– То је изазвало пажњу многих инвеститора ван Српске који у задње вријеме све више долазе и траже од нас одређене информације по питању инвестиција у Републици Српској. Није само цијена електричне енергије нешто што треба да привуче инвеститоре, већина наших општина и градова има своје индустријске зоне, нуде повољне услове. Многе локалне заједнице тако привлаче стране инвестиције и ту се направило доста помака. Имамо квалитетну радну снагу, наши људи су вриједни, радни – рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је у Лакташима прије мјесец дана отворен производни погон „Искре“ из Словеније.

– У Лакташима се гради производна хала преко 5.000 метара квадратних за преко 400 нових радних мјеста, иако та компанија већ послује на подручју овог града и већ има преко 100 запослених. Имамо разговоре са још неколико компанија које треба да дођу на просторе Републике Српске. Корона и сукоб у Украјини довели су до тога да одређене европске мултикомпаније које су имале своје бизнисе на другим просторима на неки начин мијењају пословни амбијент и долазе ближе својој матици. Ту видимо своју шансу – каже Вишковић.

Вишковић наводи да је порески клин који има Република Српска повољнији него у регији.

– Имамо вриједну, радну и дисциплиновану радну снагу. Треба да учинимо све што можемо да задржимо људе на нашим просторима. Имамо закон о подстицајима. Данас се више не помињу проблеми попут оних да жене када остану у другом стању добијају отказ. Српска је на себе преузела обавезу и плаћамо трудничка боловања. Све су то неки бенефити. Раније се боловања нису рефундирала и падала су на терет послодаваца који су онда отпуштали раднице. Преузели смо то – каже Вишковић.

Премијер Владе Републике Српске је казао да се ускоро очекује и формирање Комисије за додјелу нових подстицаја.

– Сада је дошло до избора нове владе и треба изабрати нови тим који ће бити у Комисији. Ради се о персоналном саставу Комисије који ћемо ријешити на неком од сљедећих сједница Владе како би могао бити расписан јавни позив и како би привредни субјекти могли аплицирати – каже Вишковић и додаје да су у буџету средства која су одобрена, те да ће право на подстицаје имати они који су то право имали и претходних година.

ИЗВОРbanjaluka.net
Претходни текстТурска: Покренуте истраге против више од 600 људи због рушења зграда
Сљедећи текстЈКП „Комил“ од понедјељка на новој адреси