Насловна Вијести Република Српска Влада Српске усвојила ребаланс републичког буџета

Влада Српске усвојила ребаланс републичког буџета

224
0
Буџет Српске је ребалансом за ову годину увећан за 140 милиона марака и на крају тежи 5,523 милијарде марака, наведено је то у приједлогу ребаланса републичког буџета који су министри у Влади Српске усвојили на данашњој сједници.

До ребаланса је, наводе у Влади РС, дошло због већег прилива буџетских прихода у односу на пројектовани износ.

– Приходи од доприноса и пореза у ребалансу су знатно већи. Порески приходи су тако ребалансом увећани за 44,6 милиона, а приходи од пореза на доходак за 39,8 милиона у односу на износ који је планиран буџетом – саопштили су из Бироа за односе са јавношћу Владе РС.

На поменути раст прихода највећим дијелом, наглашавају у Влади, утицала је већа уплата по годишњим пријавама, затим раст најниже плате са 650 на 700 марака од јануара 2023, али и повећање броја запослених, као и раст плата у јавном и приватном сектору.

Са друге стране, наглашавају у Влади, приходи од индиректних пореза за ову годину биће остварени у значајно мањем износу од пројектованих буџетом.

Наиме приједлогом ребаланса буџета планирано је 1,857 милијарди по овом основу, што је пад за 50 милиона марака у односу на оно што је било пројектовано у буџету за 2023. годину.

У Влади РС наглашавају и да су дознаке на име социјалне заштите које се исплаћују из буџета увећане за два одсто и на крају износе 376,1 милион КМ.

– У оквиру ове групе расхода планирано је увећање дознака за борачки додатак од 20 милиона марака, у складу са измјеном Уредбе о борачком додатку, којом је омогућено да сви категорисани борци могу остварити право на мјесечни борачки додатак – поручили су из Владе РС.

Такође увећане су дознаке за породичне, личне и цивилне инвалиднине у износу од 2,4 милиона КМ. У оквиру ове групе расхода планирано је и пружање помоћи незапослени родитељима четворо и више дјеце у Српској, у износу од 57 милиона КМ.

Издаци за отплату дугова у приједлогу ребаланса буџета износе 988,3 милиона марака, док је планирани буџетски дефицит 255,4 милиона КМ и нешто је мањи у односу на пројектовани приликом усвајања буџета Српске.

– Планирани буџетски дефицит биће покривен разликом између планираних примитака од финансијске имовине, задуживања и осталих примитака и издатака за финансијску имовину – саопштили су из Бироа за односе са јавношћу Владе РС.

Приједлог ребаланса републичког буџета Српске биће прослијеђен на усвајање Народној скупштини РС, која ће се о њему вјероватно изјаснити на идућој сједници која је заказана за сљедећу седмицу.

Дијаспора

Влада Српске усвојила је информацију о изради новог меморандума о сарадњи између Српске и Србије у области јачања веза са дијаспором.

Наиме, један од корака између двије земље је и анализа меморандума о сарадњи на јачању веза са припадницима дијаспоре који је потписан 2013. године у Бањалуци, али и израда новог текста који ће бити предложен владама Републике Српске и Србије на усвајање. Радна група требало би да изради текст новог меморандума до краја 2023. године.

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текстЈУ ЗЗЗ РС – Филијала Источно Сарајево: Оглашава слободна радна мјеста на дан 25.10.2023. године
Сљедећи текстИзградити приступачно окружење за особе са инвалидитетом