Насловна Вијести Владика Јоаникије: На Митровдан било велико страдање Невесиња

Владика Јоаникије: На Митровдан било велико страдање Невесиња

154
0
 Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је данас да је на празник Светог Димитрија у рату деведесетих година било велико страдање херцеговачог града Невесиња.

 

“Неки Светогорац се молио Богу и видио Светог Димитрија окрвављене војничке униформе. Питао га је, по тој причи: Свети, шта то би? А он је рекао: Сад сам се вратио из Херцеговине. Та прича иде кроз народ да је Свети Димитрије, као што јесте, тога дана ратовао с младићима из Невесиња и заједно с њима га одбранио”, испричао је владика Јоаникије.

Митрополит је данас, на Митровдан, служио у манастиру Светог Димитрија Солунског Чудотворца на Боану Кадића код Даниловграда, те је том приликом истакао да овај светитељ не штити само Солун него све оне који му се молитвом обраћају.

“Говори се да је он заштитник и цијелога Сибира, јер је Сибир православном царству припао на Митровдан”, рекао је владика.

Он је у бесједи вјерницима подсјетио да је у Црној Гори било много сукоба у народу, све до скоро, па и до данас, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.

“Остале су подјеле, остали су раздори. А томе се радују само наши непријатељи. Сваки онај који би се радовао таквим сукобима, таквим подјелама и раздорима није на правоме Божјему путу”, истакао је владика и додао да би такав требало да се покаје.

Он је истакао да се увијек треба молити за свенародно измирење, као и да права вјера никада не дијели, да лажу они који то говоре.

Митровдан се у Невесињу обиљежава са посебним поштовањем, јер је у двије митровданске битке из 1992. и 1994. године одбрањено Невесиње и Херцеговина.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у Одбрамбено-отаџбинском рату јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ које су са 15.000 војника, и праћене јаком артиљеријом, кренуле на Невесиње ради спајања са Дубровником и изласка на тадашњу југословенску границу.

У Митровданској бици 1992. године погинуо је 41 борац Војске Републике Српске и један цивил, док је око 100 бораца лакше и теже рањено.

У другој Митровданској бици 1994. године погинуло је 26 припадника Војске Републике Српске, од којих су четворица убијена након заробљавања, док је 68 бораца рањено.

ИЗВОРСРНА
Претходни текст„Дани Слоге“ у Источном Сарајеву и Сарајеву од 24. до 27. новембра
Сљедећи текстКолико корака дневно смањује ризик од болести и гојазности?