Насловна Најновије ВМА већ 180 година морална снага и сигурност у одбрани отаџбине

ВМА већ 180 година морална снага и сигурност у одбрани отаџбине

53
0

У Београду је одржана свечана академија поводом 180 година Војномедицинске академије /ВМА/, на којој је министар одбране Србије Милош Вучевић истакао, да су народ и војска Србије имали сигурност и моралну снагу у одбрани отаџбине, када су знали да ова установа стоји иза њих.

„Наша визија мора и јесте да буде Србија која траје у вечност и ВМА у том смислу има своју људску, цивилизацијску и националну улогу. ВМА је наш понос и показује снагу наше воље и несаломиви дух нашег народа, она је симбол наше победе“, рекао је Вучевић синоћ на свечаности у Дому Гарде на Топчидеру.

Он је напоменуо да је на ВМА обављено стотине хиљада прегледа, хиљаде и хиљаде операција и осталих најкомпликованијих интервенција, хиљаде живота су спасени.

„Можемо закључити да је визија наших предака била јака, самостална и независна Србија, са својом на сваки начин опремљеном војском као нашом ударном снагом. Затим, да је та мисао била жива и неуништива у неупоредиво тежим условима по наш народ, а да смо, ипак, градили државу и војску и да предаја никада није била нити ће бити наша опција и верујем да то и данас чинимо“, нагласио је Вучевић.

Вучевић је подсјетио да је 2. марта 1844. године кнез Александар Карађорђевић указом у тадашњој Кнежевини Србији формирао Централну војну болницу, а да је 20. октобра 1981. године отворена данашња зграда ВМА, архитектонско чудо и понос Београда.

Он је указао на сличност са тадашњим и данашњим временима и грађевинским препородом Србије, за који вјерује да ће бити остварен до 2027. године.

Вучевић је навео да је на ВМА током прошле године отворена нова сала за кататеризацију срца – ангио-сала, као и нови апарат за зрачење крви и крвних продуката, да је у току поступак за инсталирање „сајбер ножа“, обезбијеђен је линеарни акцелератор, линија за магистралну израду лијекова, чиме ВМА постаје практично мала фабрика за њихову производњу.

Начелник ВМА Мирослав Вукосављевић рекао је да је ВМА поносна на све генерације запослених, успјехе и храбре подухвате у дијагностици и лијечењу најтежих болести, спремна увијек да напредује и ради, више и боље, преноси знања и учи.

Вукосављевић је уручио Вучевићу први примјерак нове монографије израђене поводом 180 година ВМА, а додијељене су и плакете најбољим организацијским јединицама ВМА, као и медаља која носи име доктора Владана Ђорђевића првог ученог српског хирурга, првог санитетског пуковника и некадашњег начелника санитета Војске Србије.

Добитници ове престижнем медаље су пуковник у пензији професор доктор Небојша Јовић, дугогодишњи начелник Клинике за максилофацијалну хирургију ВМА и начелник Групе хируршких клиника ВМА и професор доктор Радивоје Симић, специјалиста дјечије хирургије.

Свечаности су присуствовали министри у Влади, народни посланици, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, представници вјерских заједница, војнодипломатског кора, научноистраживачких и здравствених институција, припадници ВМА и бројни гости.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текст“Супер уторак“ – данас одлучујући дан за унутарстраначке предизборе у Америци
Сљедећи текстПредшколски програм у 122 васпитно-образовне установе у Српској