Насловна Најновије Предшколски програм у 122 васпитно-образовне установе у Српској

Предшколски програм у 122 васпитно-образовне установе у Српској

144
0

У 122 васпитно-образовне установе широм Републике Српске, почела је реализација Програма за дјецу у години пред полазак у школу, који ће трајати до 31. маја, а у који је укључено 3.517 дјеце која нису похађала предшколске установе или нису била обухваћена неким обликом предшколског васпитања и образовања.

Програм ће се реализовати у 37 предшколских установа, у 81 основној школи и у четири школе за дјецу са сметњама у развоју и биће обухваћено додатно 33 одсто дјеце која прије поласка у школу нису похађала програме предшколског васпитања и образовања.

Ово значајно доприноси повећању обухвата дјеце у Републици Српској институционалним предшколским васпитањем и образовањем, а обухваћена су сва пријављена дјеца која до септембра стичу услове за полазак у први разред основне школе, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да је Програм за дјецу значајан за све малишане који нису похађали предшколске установе или друге облике предшколског програма јер ће добити прилику да се додатно припреме за полазак у први разред.

„Дјеца ће уз тромјесечни програм стећи додатна знања која ће надограђивати у школи, оспособиће се за самосталан и креативан рад, додатно ће развити осјећај одговорности и међусобне толеранције и научиће правила понашања у групи“, истакла је Стојичићева.

Она је навела да тренутно 45 одсто дјеце, узраста од пет година до поласка у школу, похађа предшколске установе, а кроз овај програм додатно ће бити укључено 33 одсто дјеце, истичући да то значи да је 78 одсто дјеце обухваћено предшколским васпитањем и образовањем у Републици Српској у години прије поласка у школу.

Стојичићева је рекла да ће ресорно министарство и наредних година наставити са промоцијом Програма за дјецу у години пред полазка у школу и изразила увјерење да ће родитељи препознати значај предшколског васпитања и образовања и да ће у већој мјери искористити могућност и пријављивати дјецу за овај програм.

„Важно је да сви заједно допринесемо повећању свијести о томе да је свако знање стечено прије поласка у основну школу значајно за цјеложивотни развој дјеце и бољи успјех ученика у току формалног образовања“, напоменула је Стојичићева.

У ресорном министарству подсјећају да је Влада Републике Српске обезбиједила око 530 хиљада КМ за реализацију овог програма, а као и претходних година и ове године ће за реализацију програма бити ангажовани дипломирани васпитачи предшколске дјеце који се налазе на евиденцији незапослених лица Завода за запошљавање Републике Српске.

У мјестима у којима нема незапослених васпитача биће ангажовани професори разредне наставе или дипломирани педагози.

Кроз овај програм до сада је од 2011. године до 2024. године прошло 49.369 дјеце, а Влада Републике Српске је за његову реализацију издвојила 4.067.625 КМ, додаје се у саопштењу.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстВМА већ 180 година морална снага и сигурност у одбрани отаџбине
Сљедећи текстПочетак изградње нове трасе магистралног пута Гацко-Фоча