Насловна Вијести Вучић: Без конкретних резултата самита у Бриселу

Вучић: Без конкретних резултата самита у Бриселу

252
0

Предсједник Србије Александар Вучић, рекао је да на самиту ЕУ – западни Балкан у Бриселу, није било конкретних резултата за земље региона, да је Србија дала велику подршку отварању приступних преговора ЕУ са Сјеверном Македонијом и Албанијом, али да до тога није дошло, као што ни БиХ није добила статус кандидата.

„Опет се ништа није догодило. Мислим да су пријатељи из Скопља и Тиране заслужили да се преговори отворе и надам се да ће се то десити што је пре могуће. То је неопходност, јер су обе земље урадиле све за отварање преговора. Народи су то заслужили“, навео је Вучић.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са премијерима Сјеверне Македоније Димитром Kовачевским и Албаније Едијем Рамом, изјавио да овакав исход није фер према тим земљама.

„Данас није било конкретних резултата за нас, али је била добра дискусија. Северна Македонија и Албанија нису добиле никакве датуме за почетак преговора, ни БиХ статус кандидата. Многе чланице су Србију критиковале због става према руској интервенцији“, рекао је Вучић.

Он је навео да су током неколико часова, колико је трајао самит, једни друге слушали, те захвало француском предсједнику Емануелу Макрону за иницијативу да се успостави „нова политичка заједница“, која би могла да доведе до помака.

Вучић је захвалио и Kовачевском и Рами, што су били фер према Србији и показали поштовање, те указао да су хрватски медији још током састанка јавили да се врши огроман притисак на предсједника Србије, због неувођења санкција Русији.

Вучић је напоменуо да је, на основу података његове надлежне службе, више од 2.000 чланака у европским медијима објављено о Србији и како Србија угрожава цијели регион, мир у БиХ, самопроглашено Kосово, те додао да се нико од медија који су објављивали те дезинформације није за то извинио.

„Нисам дошао да оправдавам позицију Србије. У обавези сам да штитим интересе нашег народа и бринем о нашим националним интересима“, истакао је Вучић.

Предсједник Србије захвалио је европским колегама јер су показали стрпљење, те додао да схвата да су Kовачевски и Рама данас више исфрустрирани него он, али да мисли да ће током јесени ствари да се промијене на боље и да ће европске колеге уложити све напоре да се ријеши та ситуација.

„Верујем да ћемо сви бити боље расположени у децембру него данас“, рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо да никада са руским предсједником Владимиром Путином није причао о идеји „Отвореног Балкана“, наводећи да је то идеја Београда, Скопља и Тиране, али је и запитао да ли то сада треба забранити.

„Верујем да је будућност у нашим рукама… Ми смо стотинама пута већ позивали и све друге да се прикључе иницијативи `Отворени Балкан`, све што радимо радимо у корист наших грађана, а то је 70 одсто грађана западног Балкана“, истакао је Вучић.

Он је рекао да су били и под притиском многих других западних земаља у вези са природом ове иницијативе, али да чланице „Отвореног Балкана“ постају све јаче, јер имају више самопоуздања и вјерују саме у себе.

„Знамо да морамо да одржимо мир и спокој у нашем региону. То нам је неопходно. Погледајте само један дан рата у Украјини… да ли то поново желите да видите на Балкану? Мој велики апел вама у ЕУ јесте – немојте да потцењујете нашу иницијативу“, поручио је Вучић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЦвијановићева са начелником Ђурићем о пројектима и проширењу сарадње
Сљедећи текстФоча: Јавни позив за подношење захтјева за куповину стана у вишепородичном стамбеном објекту за младе брачне парове