Насловна Најновије Вучић: Гажење Повеље УН у случају Србије претеча проблема са којима је...

Вучић: Гажење Повеље УН у случају Србије претеча проблема са којима је свијет данас суочен

222
0

Предсједник Србије Александар Вучић говори на 78. заседању Генералне скупштине Уједињених нација.

Вучић је рекао да, како каже, не може и нема право да, као предсједник „једне мале земље“, говори о односима између великих сила, али да може и хоће да говори о томе како непоштовање међународног јавног права може да доведе до ужасних посљедица.

– Покушај распарчавања моје земље, започет формално 2008. једностраним проглашењем независности Косова и Метохије још увијек траје. Управо гажење Повеље УН у случају Србије била је је једна од видљивих претеча бројних проблема са којима се данас сви суочавамо, а који увелико превазилазе границе моје земље или оквире региона из кога долазим – рекао је Вучић.

Истакао је да од прошлог сусрета у Њујорку, свијет није постао ни боље ни безбједније мјесто. Напротив. Глобални мир и стабилност су и даље акутно угрожени.

– И даље се суочавамо са проблемима енергетске безбедности, финансијске нестабилности, као и сигурности и поремећаја у ланцима снабдевања храном и лековима. Решења за многе проблеме, не само да нисмо пронашли, већ су они постали бројнији, а неки од њих још сложенији – рекао је Вучић.

ИЗВОРртрс
Претходни текстТројици ухапшених Срба на КиМ одређен притвор
Сљедећи текстОбиљежена слава Саборне цркве Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву