Насловна Најновије Обиљежена слава Саборне цркве Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву

Обиљежена слава Саборне цркве Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву

252
0

У Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву данас је служена литургија поводом храмовне славе Мале Госпојине, која се у овој цркви прославаља дуже од вијека и по.

Протојереј-ставрофор Ранко Билинац рекао је да Саборна црква од 1872. године слави своју крсну славу и додао да је било година које нису биле лаке, али се са добрим људима и уз Божију помоћ славило и трпјело.

„Наш народ, иако је падао, никада није остао у паду, него се дизао, гледао испред себе, молио се Богу и Пресветој Богородици, као што и ми то данас чинимо. Богородица је наша заштитница и посредница пред Богом. Шта год нам се деси, прво се помолимо Пресветој Богородици за спас. То чини свака мајка, човјек и дијете“, истакао је Билинац.

Обиљежавању славе Храма присуствовали су припадници Оружаних снага БиХ и замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.

Литургији су саслуживали и свештеници Српске православне цркве из Сарајева и Источног Сарајева.

Одлука о изградњи Саборне цркве Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву донесена је почетком 1859. године, до 1862. године купљено је земљиште и материјал за градњу цркве, а градња је почела 1863. године, када су освештани темељи.

Изградња је трајала 11 година, до 1. маја 1874. године. Храм је освештан на Светог Илију, 20. јула 1872. године, скоро годину дана прије потпуног завршетка. Освештао га је митрополит дабробосански Пајсије.

Дозволу за изградњу цркве издао је султан Абдул Азиз да би ублажио критике из Европе због вјерске нетрпељивости.

Црква је изграђена добровољним прилозима грађана Сарајева и околних мјеста, као и дубровачких, београдских, тршћанских и бечких трговаца. Постоји запис да је и султан био један од оних који су дали свој прилог.

За градњу цркве утрошено је 38.185 дуката.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВучић: Гажење Повеље УН у случају Србије претеча проблема са којима је свијет данас суочен
Сљедећи текстДан без аутомобила на Палама