Насловна Вијести Вучић: Данас први пут чујемо да се тражи међусобно признање Београда и...

Вучић: Данас први пут чујемо да се тражи међусобно признање Београда и Приштине; Шолц тражио да се прикључимо санкцијама против Русије (ФОТО)

329
0

Вучић је, одговарајући на питање новинара, рекао да је данас први пут чуо да се говори о међусобном признању Београда и Приштине, а до сада је била ријеч о свеобухватној нормализацији односа.

– То смо чули данас на конференцији за медије у Приштини. Могу да разумијем да се ствари мијењају на штету Србије, као што сам и предвидио пратећи прије неколико недјеља шта се дешава. Ако мислите да треба да нам пријетите јер желимо да очувамо поредак УН, или да дођемо до компромиса, немамо ништа против. Ми свој посао, ви свој посао – навео је Вучић.

Истакао је да је за њега важно да Шолц разумије суштину проблема и да се рјешења завршавају корак по корак.

Србија, каже, није одбила ниједан састанак и да је прихватила сваки позив на разговор.

– Немојте да се љутите што је ваш однос према КиМ другачији од нашег. Колико ви волите интегритет Украјине, ми толико волимо интергитет Србије – рекао је Вучић.

Још једном је поновио да је међусобно признање као услов за европску будућност за њега изненађење.

– Али Њемачка је моћна, а ми мали. Остаје на нама да сагледамо како да се према томе односимо – закључио је Вучић.

Подсјетимо, Шолц је пред долазак у Србију оцијенио да би коначни споразум Београда и Приштине требало да има признање независности тзв. Косова, преноси Кљан Косова.

Он је истакао да је незамисливо да двије земље које се не признају буду дио Европске уније.

Шолц тражио да се прикључимо санкцијама против Русије

Њемачки канцелар Олаф Шолц је тражио да се Србија прикључи санкцијама против Руске федерације, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре након састанка са њемачким канцеларом Олафом Шолцом.
 

– Ја сам говорио о нашој позицији и специфичности ситуације када је ријеч о Косову и Метохији, енергетици и традиционалним односима са Руском Федерацијом – рекао је Вучић.

Вучић је додао да је било ријечи и о предстојећој зими и да је указао на све тешкоће са којима се суочавамо.

– Шолц је био веома фер и понудио је помоћ Њемачке у проналажењу рјешења за кризу коју већ осјећамо и данас на дневном нивоу, у смислу изградње енергетских капацитета који би требало да нас повежу са остатком региона, различитих начина за дивезификацију енергената, интерконектора – рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да Србија гради интерконектор ка Бугарској, а у плану је и интерконектор ка Сјеверној Македонији.

Предсједник Србије је додао да су причали и о многим тешким темама, али и да је Шолц донио нову наду за све на западном Балкану по питању проширења ЕУ.

– Жели да нас саслуша и жели да постоји стална перспектива проширења ЕУ, што је важна порука за све на Западном Балкану – изјавио је Вучић.

ИЗВОРртрс
Претходни текстШолц: Очекујемо да се санкцијама Русији придруже земље кандидати за чланство у ЕУ
Сљедећи текстУ суботу киша са пљусковима