Насловна Најновије Вучић: За Србе и Србију слобода нема цену

Вучић: За Србе и Србију слобода нема цену

90
0

Предсједник Србије Александар Вучић, истакао је вечерас приликом уручења одликовања поводом Сретења – Дана државности Србије, да за Србе и Србију слобода нема цијену.

Вучић је указао на заслуге Карађорђа и Милоша Обреновића за настанак и успостављање српске државе, те додао да од обојице треба учити како се држати данас у тешким временима, када су потребни Карађорђева храброст, снага и упорност и Милошева мудрост, проницљивост и стрпљење.

„Потребно је да чувамо мир за нашу земљу“, рекао је Вучић.

Он је упитао да ли у Европи ико цијени то што је Србија изгубила у једном тренутку трећину становништва, јер је Србима слобода била преча, да имају своју државу, да је чувају.

„Зато је данас важно да будемо мудри, али не по сваку цену, јер само једно за Србе и Србију не сме да има цену, а то је њена слобода“, истакао је Вучић на церемонији којој присуствује и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Он је рекао да нико у свијету не воли мале, а притом непослушне, те да Срби нису популарни, али да велики не воле ни оне мале, а послушне.

„Нас барем у тишини помало цене, оговарају нас где год и како год стигну. Не воле да осете камичак у ципели. А ове друге хвале, али их презиру. Зато сматрам да је увек добро да бирамо пут борбе против ропског служења, пут слободе и то је за Србију најважнији пут“, истакао је Вучић.

Он је рекао да се према Србији и данас служе једнаким типом уцјена, као и у турско вријеме, те да Србима желе да кажу ко је за српски народ добар да га води, а ко није, кога ће да изабере и да они боље знају шта је добро за Србију.

„Онда се питамо да ли су ти научили лекцију и пре 200 година, јесу ли дошли к сазнању да Србин не воли да робује, да више од свега воли слободу и да Србин неће да служи никоме до свом роду и грађанима“, нагласио је Вучић.

Он је навео да Србији говоре да треба да се одрекне дијела своје земље, да каже да њена земља није њена, а да ће заузврат да је тапшу по рамену и говоре да је добра и да ће добити сва признања, злато и сребро.

„Данас се из једне суседне државе чуло уколико неко нападне Косово, а не знам ко би, Албанија то неће да дозволи. А после такве језиве изјаве могли сте само да чујете гласно ћутање, тако да је непријатно, нико реч није изговорио на то. А да смо ми то изговорили, чули би грмљавину топова и авиона. Само да се Срби ућуткају“, рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија нема потребу да напада било кога, нити ће да напада, те да јој је потребна Европа, а не њено лицемјерје.

„Чуваћемо своје односне са Европом, али нећемо да газимо своје односе и са Русијом, Кином или било ким другим“, рекао је Вучић.

Он је подсјетио да је Сретењски устав укинут на захтјев великих сила, али да је њиме темељ постављен. „Ми се данас само додајемо на ту грађевину“, истакао је Вучић.

Он је поручио лауреатима да је важно да знају да се признања додјељују људима који настављају посао Карађорђа и Милоша.

„Наставите да ходате и имајте на уму да су важни принципи постављени вековима раније, да су их знали Карађорђе и Милош Велики. Треба да развијамо земљу, економски напредујемо, чувамо мир, али да не дамо своју војску, небо, земљу и да никоме не дозволимо да нам узме црвено-плаво-белу тробојку, јер она је симбол свих наших победа и слободе“, истакао је Вучић.

Он је рекао да је Сретење најважнији датум у вјерском, политичком и културном календару Србије и да је Сретење за Србе „црвено слово“.

„Пуно тога смо започели и завршили на Сретење. Два најважнија догађаја у оснивању српске државе, први је ослободилачка револуција, а други уређење државе“, екао је Вучић.

Он је додао да све то не би било могуће без људи који су имали снаге, спремности и вјере да то изнесу и чији снови су били велики.

„Карађорђе, кнез Милош и остали нису само заслужено и вечно очеви ове државе и нације, него пример огромне вере и моћи које леже обичним људима. … Правили су државу у сенци три велике државе – Турске, Аустроугарске и Русије, које су Србију виделе само као губернију да служи њиховим интересима“, рекао је Вучић.

Он је подсјетио да је Сретењски устав први у Европи који је укинуо ропство и установио да су пред законом сви једнаки.

„Јесмо ли се одужили свим тим људима, били правични према њима, како је завршио Карађорђе, је ли Милош боље завршио, у прогонству, прогоњени кроз наше уџбенике, књиге?. Јесу ли њихови наследници боље прошли, читаву династију смо укинули сами“, рекао је Вучић.

Он је навео да мучки убијеном краљу Александру нису дали ни улицу, те се заложио да се врате бисте Карађорђа и Милоша које су некада стајале заједно у Београду.

На церемонији је вожд Карађорђе оживљен уз помоћ вјештачке интелигенције, а његов говор који је припремила вјештачка интелигенција изведен је у интерпретацији глумца Небојше Кундачине.

ИЗВОРСрна, фото Танјуг
Претходни текстПалата Републике Српске у бојама заставе Србије
Сљедећи текстДодик: Марфи прави проблем у договору у БиХ