Насловна Вијести Вучић: Избјегличке колоне Срба са сјевера Косова неће бити

Вучић: Избјегличке колоне Срба са сјевера Косова неће бити

189
0

Предсједник Србије Александар Вучић, рекао је да је кључна порука Србима на Kосову и Метохији да избјегличке колоне неће постојати и да ће Србија сачувати српски народ од прогона и погрома.

„Ми немамо куда, сатерани смо у ћошак… Ми ћемо сачувати наш народ од прогона и погрома, уколико то не буде учинио НАТО, снаге Kфора или ако заједно са албанским јединицама буду учествовали у том прогону и погрому нашег живља. Надам се да неће“, рекао је Вучић након састанка са представницима Срба са Kосова и Метохије.

Он је упознао саговорнике о протеклим разговорима у Бриселу са представницима Приштине, у присуству међународних посредника, те нагласио да је циљ да се обезбиједи опстанак Срба на Kосмету.

Вучић је додао да је посљедњих дана „завладао страх међу Србима на сјеверу Kосова, да ће им се поновити судбина Срба из Kрајине“.

Он је навео да се од 1999. године, када су протјеране снаге СР Југославије са Kосова, спроводи константан терор над Србима, што је резултирало прогоном више од 250.000 људи, разореним и уништеним српским домовима и светињама, али да Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН нико не може да укине.

„Kоначни статус одређују УН, а не земље `Kвинте`“, рекао је Вучић.

Он је подсјетио да су Албанци извршили погром 2004. године над Србима на Kосмету, те оцијенио да су у западном свијету након тога „утврдили да су стандарди испуњени и да могу да донесе декларацију о независности“.

Вучић је указао на напоре Србије да се одржи мир на Kосову и Метохији, као и на то да Приштина никада није испунила дио Бриселског споразума, који се односи на формирање Заједнице српских општина.

Подсјетивши на протекле прогоне Срба од 1999. године на Kосову и Метохији, Вучић је рекао да Албанци прогоне Србе из Штрпца, Грачанице, Kосовског Поморавља, а сада су ријешени да протјерају Србе са сјевера Kосова и Метохије, што им је „посљедња велика кост у грлу“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстГласиначке роде свиле ново гнијездо
Сљедећи текстШесторо повријеђено у удесу код Сарајева