Насловна Вијести Вучић: Србија неће одустати од своје државности на Косову и Метохији

Вучић: Србија неће одустати од своје државности на Косову и Метохији

259
0

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да нема говора о признању Косова и Метохије, поручивши међународним посредницима да више не троше паре за авионске карте и смјештај у Београду, јер о томе неће више ни да прича са њима.

Вучић је обраћању јавности подвукао да Србија неће одустати од своје државности на Косову и Метохији и да због тога неће одустати од таблица, јер и Срби са Косова мисле да живе у Србији, што јасно пише и у њеном Уставу.

„Ја не могу и не желим да заборавим на то да у Уставу пише да је Косово и Метохија део Србије“, рекао је Вучић, коментаришући поруку специјалног представника САД за Западни Балкан Габријела Ескобара да треба да се заборави на наратив „Косово је Србија“.

Истакавши да је Ескобар у свим разговорима коректан саговорник, Вучић је напоменуо да од изасланика САД нико не треба да очекује промјену америчког става, по којем је Косово независна држава.

„Што се правимо блесави да не знамо шта је америчка политика по питању Косова? Они је неће променити. Али, зато има промене у другим ставовима, па ће Заједница српских општина бити тема дијалога у Бриселу. То је, ипак, важан помак за нас“, нагласио је Вучић.

Како је истакао, он и даље не вјерује да ће доћи до рјешења по питању регистарских таблица, док би до договора о личним документима могло да дође ако буде прихваћен приједлог Србије да прихвати њихова документа, али уз „дисклејмер“.

Он је објаснио да у том „дисклејмеру“ стоји да се „издавање личних карата од стране Приштине врши само из практичних разлога, ради омогућавања слободе кретања, и не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности Косова, нити прејудицира суверенитет“.

„Ми за то тражимо гаранције од ЕУ. Тражимо да сваки Србин са севера Косова и Метохије може да уђе на територију Косова и Метохије са српским документима и да могу да изађу кад хоће. Ако нам то потврде, ми смо један мањи проблем решили“, рекао је Вучић.

Он је оцијенио да се криза на Косову и Метохији продубљује, али да Србија мора да реагује мирно, јер је важно да не буде проглашена кривом за пропаст преговора, због чега је неопходно да остане озбиљна и посвећена дијалогу.

Вучић је рекао да се у његовој фиоци налазе документи у којима седам држава тражи повлачење признања Косова, које ће, како је објаснити, показати када то буде потребно.

Он је најавио да ће наредне седнице упутити писмо Кфору, у којем ће им указати на неке ствари из Резолуције 1244 на коју се они позивају, а тада ће се, како предвиђа, показати да они резолуцију на коју се позивају баш и не поштују у пракси.

„У Кфору лажу када тврде да свака полиција Приштине има право да иде свуда по Косову и Метохији, јер се у Бриселском споразуму говори о томе да постоји Директорат полиције за север. Они тиме што тврде газе и дух самог споразума“, указао је Вучић.

Он је објаснио да је због кризе на Косову и Метохији, али и других проблема, у договору са већином чланова Владе одлучено да се откаже „Парада поноса“ у Београду зато што у овом тренутку не може да се организује. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстЛокализован пожар на сјеверним падинама Леотара
Сљедећи текстЋорић се одрекао новчане награде у корист вишечланих породица