Насловна Најновије Вучић: Србија неће уводити санкције Русији

Вучић: Србија неће уводити санкције Русији

160
0

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је у Њујорку да Србија још неће уводити санкције Руској Федерацији иако на томе западни лидери и даље инсистирају и, како је рекао, не пропуштају прилику да му држе придике због чега би то Србија морала да уради.

Вучић је новинарима у Њујорку, гдје представља Србију на Генералној скупштини УН, изјавио да му предстоји састанак на којем ће му високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ и остали званичници ЕУ држати придике о потреби да се Србија придружи земљама које су увеле санкције Руској Федерацији.

„Саслушаћу их и поновити да Србију водим ја и да као њен председник са тим још нисам сагласан. Када будем схватио да више не можемо, више нећемо /водити такву политику/. Али, већ годину и седам месеци ми водимо такву политику, која је фер и одговорна, јер знамо како смо ми пролазили са санкцијама. Што бисмо ми онда у тим стварима учествовали“, рекао је Вучић.

Говорећи о Косову и Метохији, Вучић је указао да је предсједник САД Џозеф Бајден у свом данашњем говору на Генералној скупштини УН истакао да је најважнији принцип територијални интегритет, да је на другом мјесту суверенитет, а да су људска права тек на трећем мјесту.

„Ја ћу и њега и /министра спољних послова Њемачке/ Аналену Бербок, која је то такође истицала, подсетити да САД и Немачка не стоје увек уз Повељу УН и да то, пре свега, нису чиниле 1999. године, када је 19 најјачих држава тукло једну слабашну земљу на Балкану, али и и даље не поштују принципе и документа УН, укључујући и Резолуцију 1244“, нагласио је Вучић.

Одговарајући на питање зашто је ЕУ промијенила свој ранији став да је за пропаст посљедње рунде дијалога у Бриселу одговоран премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти и да се сада помињу „двије стране“, Вучић је рекао да није дошло до поистовјећивања одговорности Београда и Приштине, иако је то тражило девет земаља.

„То су земље које су признале /самопроглашену/ независност Косова и оне су тражиле да ЕУ уравнотежи став. Реч је о државама које нас сматрају кривим зато што уопште постоји проблем Косова“, рекао је Вучић.

Говорећи о досадашњем току Генералне скупштине УН, Вучић је указао да је занимљиво да је предсједник Бразила Лула /да Силва/ након свог наступа добио већи аплуз него Бајден по завршетку свог говора.

„То се до сада није дешавало. Не говорим то зато што то некоме посебно значи осим да се види мала промена расположења код афричких и азијских земаља, којима се не посвећује довољно пажње“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је током боравка у Њујорку имао веома важне састанке са бројним лидерима, почев од њемачког канцелара Олафа Шолца, преко предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, са којим разговарао о регионалним и свим другим важним питањима, до предсједника Европског савјета Шарла Мишела, наводећи да је са њим имао дуг и одговоран разговор.

Вучић је најавио да га чекају и други важни сусрети попут састанка са лидерима земаља западног Балкана и разговор са потпредсједником Кине Хан Женгом.

„За нас је то изузетно важан разговор, јер ускоро идемо у Кину и очекујемо да потпишемо уговор о слободној трговини. То драстично мења наше односе, јер имамо много уговора о пројектима са њима да потпишемо“, нагласио је Вучић.

ИЗВОРсрна
Претходни текст„Пулс града“ 19.09.2023. (ВИДЕО)
Сљедећи текстВишеград: Приказан промотивни филм за МОСИ 2025. године