Насловна Најновије Горица Додик остаје при ставу да Народно позориште треба да ради у...

Горица Додик остаје при ставу да Народно позориште треба да ради у интересу Српске

394
0

Kћерка предсједника Републике Српске Горица Додик, саопштила је да упркос увредама, оптужбама и притисцима појединих медија и новинара, неће одступити од свог става да Народно позориште Републике Српске није требало да угости САРТР и да убудуће треба да води одговорну националну, културну политику, која ће штитити интересе и бити у служби Српске, те да је све испод тога неприхватљиво.

Додикова је нагласила да од овог става неће одступити, ма колико притисци појединих медија и новинара били јаки и ма колико насртали на њу и њену породицу.

Она је додала да је послије дуго размишљања, донијела одлуку да се саопштењем обрати јавности и бар покуша да објасни, зашто се њено име већ данима провлачи кроз блато у бројним медијима у Републици Српској, Федерацији БиХ и региону.

„Од свега што поједини медији и новинари већ данима покушавају да ми подметну – да утичем на рад Јавног сервиса Републике Српске, да постављам и смјењујем кадар у институцијама Републике Српске, да позивам на линч руководства и глумаца Народног позоришта Републике Српске и тако унедоглед – истина је само да сам кћерка предсједника Републике Српске Милорада Додика“, истакла је Додикова.

Исто тако, додала је она, истина је да је као обични грађанин Републике Српске и Бањалуке, на друштвеној мрежи Твитер, у два наврата, изнијела лични став и изразила мишљење о чињеници, да ће на овогодишњем „Театар фесту“ у Бањалуци гостовати Сарајевски ратни театар, те да је, према њеном мишљењу, то неприхватљиво из простог разлога што то позориште, на својој званичној интернет страници и даље заступа тезу о „агресији на БиХ“, наводе да су основани у вријеме „опсаде“, те да су као театар „свједочанство о феномену духовног, тј. културног отпора фашизму и агресији“.

Додикова је рекла да, поред свега овог, треба поменути и то да је наведени театар у августу 1992. године, конституисан као „војна јединица при Регионалном штабу Оружаних снага БиХ“, те је у јануару 1993. године, одлуком Ратног предсједништва Скупштине града Сарајево, означено као „јавна установа из области културе од посебног интереса за одбрану града“.

„Све наведено можете прочитати на интеренет страници САРТР-а. И све то је утицало на моје реаговање на друштвеним мрежама. Ниједног тренутка нисам се бавила представом, коју САРТР треба да изведе на ‘Театар фесту’, а што ми се подмеће већ данима. Ниједног тренутка нисам помињала било ког члана глумачког ансамбла Народног позоришта Републике Српске, на шта се покушала усмјерити пажња на конференцији за медије, одржаној у Народном позоришти Републике Српске“, навела је Додикова.

Она је указала да је на друштвеној мрежи изразила лични став о чињеници да је Бањалука домаћин позоришном ансамблу, који даље баштини идеје и ставове из 1992. године, а према којима су Срби у БиХ агресори и фашисти, склони „опсадама“.

„Да будем јасна до краја, ни ја, нити моја породица, никада се нисмо осјећали као агресори, а још мање као фашисти. Зато имам право да као обични грађанин Републике Српске, кажем да мени лично смета чињеница да у храму културе Српске и Бањалуке, раширених руку и отвореног срца примамо било кога ко у свом називу има ознаку ‘ратни’ и ко се не одриче срамних квалификација изречених на рачун српског народа“, истакла је Додикова.

Што се тиче скидања заставе Републике Српске са јарбола Народног позоришта Републике Српске, Додикова је рекла да не би трошила ријечи, те да су други о томе рекли довољно.

„Умјесто да уваже моје право на изношење мишљења, појавила се цијела хорда неистомишљеника, који данима покушавају да ми затворе уста и ускрате демократско право на слободу говора. Занимљиво, у првим редовима су они који се већ мјесецима горљиво залажу за повлачење предложених измјена Kривичног законика Републике Српске, наводећи да свако има право на мишљење! Свако, осим Горице Додик, очигледно. И то само зато што је Додик“, нагласила је Додикова.

Прије него што поново кренете са салвама увреда, оптужби и клевета, поручила је Додикова, усагласите се сами са собом да ли је Горица Додик неко митско биће, кћерка предсједника која води кадровску политику у свим сферама живота или је само обични грађанин Републике Српске, који се не либи рећи шта мисли, ма колико је то коштало у животу.

„Истина је само једна!“, нагласила је Додикова.

ИЗВОРсрна, фото Новости.рс
Претходни текстСитуација у БиХ мирна и стабилна
Сљедећи текстПокренута истрага против пјевача “Рамштајна“