Насловна Најновије Поједини (градо)начелници још увијек размишљају о прихватању освојених мандата

Поједини (градо)начелници још увијек размишљају о прихватању освојених мандата

189
0

Док неки градоначелници и начелници из Српске који су освојили мандате у Народној скупштини Републике Српске ипак неће у скупштинске клупе, већ остају на челу локалних заједница, други су одлучили да замијене радно мјесто, те ће четири године провести у парламенту Републике Српске.

Између осталих, грађани су повјерење указали градоначелницима Бањалуке Драшку Станивуковићу, Бијељине Љубиши Петровићу, Источног Сарајева Љубиши Ћосићу, Зворника Зорану Стевановићу, Лакташа Мирославу Бојићу, те начелницима Прњавора Дарку Томашу и Источне Илиџе Маринку Божовићу.

Неки од њих су се већ одлучили па дефинитивно остају на челу локалне заједнице којом су до сада руководили, док други вјероватно сједају у скупштинске клупе.

Бојић, који је кадар СНСД-а, истиче да би, када резултати буду потпуни, требало да има више од 13.000 гласова.

– То је одличан резултат, какав смо и очекивали с обзиром на то да смо много радили на терену и у ранијим годинама, не само у изборном периоду. Ми настављамо заједно, моји сарадници и ја, да идемо у истом правцу. Што се тиче мандата, видјећемо какав ће бити став органа странке, али тренутно је најближа варијанта да повучем мандат и останем градоначелник – рекао је Бојић за „Независне новине“.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, који је на листи СДС-а освојио више од 6.000 гласова, каже да, када је у питању његова изборна јединица (ИЈ), може бити задовољан личним изборним резултатом, али сматра да је СДС подбацио у ИЈ 8. Занимљиви су његови планови по питању мандата који је освојио.

– Сачекаћу потврђивање изборних резултата. Након што се заврши пребројавање гласова за предсједника, уколико Јелена Тривић буде предсједница Републике, нећу вратити посланички мандат, а ако се то не деси, онда ћу остати начелник. Нећу бити опозициони посланик сигурно – рекао је Божовић за „Независне новине“.

Љубиша Ћосић (СНСД), градоначелник Источног Сарајева, каже да је задовољан изборним резултатима.  Посао неће мијењати.

– Остајем ту гдје јесам, наравно. Мени је био циљ да представим групу људи испред којих сам стао на листи, да представим све оно што је урађено, да кажем за шта ћемо се изборити. Дефинитивно остајем градоначелник – рекао је Ћосић за „Независне новине“.

Изборним резултатом задовољан је и Зоран Стевановић, градоначелник Зворника, који ће радно мјесту у том граду, на чијем је челу скоро 16 година, вјероватно  замијенити за скупштинске клупе у Бањалуци.

Још ћу се консултовати с руководством СНСД-а и руководством мог градског одбора, али вјероватно долазим у НС РС. Мислим да овдје треба да дође нека нова фаца, која ће унијети неки нови импулс, да је довољно било мене. Има ту простора да се буде бољи од мене. Неће бити лако, али ја сам препознао једног кандидата који ће сигурно бити бољи градоначелник – рекао је Стевановић за „Независне новине“.

Добар изборни резултат није изненадио ни Дарка Томаша, начелника Прњавора, који остаје на челу те локалне заједнице.

– На основу рада, јесам очекивао овакав резултат. Не мијењам радно мјесто, остајем начелник – рекао је Томаш за „Независне новине“.

О томе да ли ће у НС РС или остаје на челу Бијељине, градоначелник Љубиша Петровић ће се изјаснити касније.

– Задовољан сам личним бројем гласова у Бијељини, јер је највећи од свих кандидата појединачно, а прије било какве одлуке о мандату, сачекаћу званичну потврду резултата избора – рекао нам је Петровић, док Станивуковићеву изјаву нисмо успјели добити до закључења овог броја „Независних новина“.

ИЗВОРНезависне
Претходни текстПогинуо мотоциклиста код Славонског Бродда
Сљедећи текстОд данас попуст на електронску наплату путарина на ауто-путевима