Насловна Најновије Данас парастос Србима страдалим у акцији “’Масленица“

Данас парастос Србима страдалим у акцији “’Масленица“

115
0

У Цркви Светог Марка у Београду, данас ће бити служен парастос за 348 страдалих Срба у Равним Котарима и на Малом Алану у јануару 1993. године, у акцији хрватских оружаних снага „Масленица“, у којој су убијене и 34 жене и троје дјеце старости до 12 година.

Парастос за жртве биће служен у 11.00 часова, најављено је из Удружења породица несталих и погинулих лица „Суза“.

У операцији Хрватских оружаних снага на подручје Равних Котара и Малог Алана, које се налазило под заштитом УН 22. јануара 1993. године погинуло је или нестало 348 људи, а више од 10.000 Срба је протјерано са огњишта.

Операцију су планирали и извели генерали Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Мирко Норац и Младен Маркач уз знање и одобрење тадашњег предсједника Хрватске Фрање Туђмана.

У то вријеме начелник артиљерије сектора „Велебит“ био је Албанац са Косова и Метохије Агим Чеку, који је касније оптужен за злочине на подручју Косова и Метохије.

Највише су страдала српска села Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, као и етнички мјешовита села Мурвица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и Ислам Латински.

Срби из тих села су убијани, прогнани или одведени у затворе и логоре, а њихова имања су опљачкана и уништена, док су културни споменици, гробља и цркве оскрнављени или порушени.

Међу тим објектима су били Двори Стојана Јанковића у Исламу Грчком са малом Црквом Светог Георгија, освештаној 1675. године, у којој је сахрањен познати књижевник Владан Десница, те Цркве Светог Георгија у Смоковићу и Светог Илије у Кашићу, које су освештане 1567, односно 1872. године.

Иако је нападнуто подручје било под заштитом Унпрофора, нико није процесуиран за злочине над Србима, ни пред домаћим, ни пред међународним судовима.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстОпрез, поледица у вишим предјелима и преко превоја
Сљедећи текстСтојичић: Веће плате за просвјетне раднике