Насловна Вијести Сервисне информације Данас Сабор Светог архангела Гаврила

Данас Сабор Светог архангела Гаврила

130
0

Српска православна црква /СПЦ/ и вјерници данас празнују Сабор Светог архангела Гаврила и његово јављање кроз сву историју људског спасења.

Архангел Гаврило један је од седам великих ангела серафима, који су учествовали у стварању свијета, најближих пријестолу Господа.

Сматра се вјесником тајни Божјих. Одавнина, слави се први дан послије Благовести, чиме се одаје поштовање ономе који је послужио тајни људског спасења.

Лик анђела Гаврила са Пресветом Богородицом, која прима Благовијест, слика се на царским дверима православних олтара, која се симболично отварају у току литургије, јер је овај догађај отворио пут у Царство небеско.

Свети архангел Гаврило често је слављен светац. Народ га сматра заштитником људи и стоке од временских непогода. Честа је завјетна слава. На овај дан избјегава се било какав рад, осим ситнијих поправки.

Сабор Светог архангела Гаврила слави се два пута годишње – на данашњи дан и 26. јула по новом календару, као љетњи Аранђеловдан.

Љетњи сабор установљен је на Светој Гори у 9. вијеку поводом јављања архангела Гаврила у келији код Kореје, гдје је прстом на камену исписао пјесму Богородици.

ИЗВОРСПЦ, Срна
Претходни текстДанас киша, на планинама слаб снијег
Сљедећи текстУ Српској рођено 20 беба