Насловна Вијести Република Српска „Дани боровнице“: Слатке делиције одушевиле посјетиоце

„Дани боровнице“: Слатке делиције одушевиле посјетиоце

215
0

Сокови и ликери од боровнице, мафини, куглофи, слатке пите и торте само су дио укусних делиција које су се синоћ могле дегустирати на манифестацији „Дани боровнице“ коју већ традиционално у августу организује Туристичка организација Општине Фоча.

На једном од штандова нашле су се ракије, џемови, пекмези и ликери Веленке Станојевић која већ годинама припрема ове производе од боровница убраних на платоу Зеленгоре. Веленка каже да је због суше боровница ове године лошијег квалитета него ранијих година: „На мјестима гдје има влаге боровница је одличног квалитета, док на мјестима гдје је јако сунце и у камењарима врло је лоша, већ је сува и изгледа као да је била у сушари. Берба боровнице иначе почиње у августу, али због великих врућина ове године смо почели раније и берба је већ при крају“.

Милена Цицмил за манифестацију „Дани боровнице“, припремала је ванилице, крофне и бакин колач: „Рецепти су као и за обичне колаче само се у ту смјесу додају боровнице и укус је фантастичан“, каже Милена.

Већина боровница бере се на планинама на подручју  Националног парка „Сутјеска“. Ова манифестација прилика је и за промоцију туристичке понуде Парка, каже Александар Видојевић, запосленик у Националном парку „Сутјеска“: „Како се већина боровнице бере у Националном парку сматрали смо да је важно да вечерас промовишемо атракције али и производе Парка. Радимо на сертификацији органске производње, посебно шумских плодова међу којима је и боровница“.

У Фочи синоћ на Тргу краља Петра бројни туристи из земаља Европе и свијета. Марсело Грам у Фочу је стигао из Аргентине. „Нисам очекивао да ћу да видим овакав фестивал у Фочи. Све ми се свиђа и музика и храна“.

Клара Вотавува је из Чешке дошла на рафтинг у Фочу. Одушевљена је манифестацијом „Дани боровнице“: „Данас смо дошли у Фочи како би ишли на рафтинг и планинарење. Случајно смо видјели да се нешто дешава у граду и дошли смо. Све је супер и укусно“.

Алба је из Француске, који је у Фочу дошао из Црне Горе. На манифестацију „Дани боровнице“ привукла га је музика којом је одушевљен: „Сутра идем на Тјентиште. Вечерас сам изашао у шетњу и прiвукла ме је музика. Иначе раније нисам имао прилику да слушам српску изворну музику и одушевљен сам. Пробао сам и храну највише ми се свиђа пита са боровницама“.

Традиционална манифестација „Дани боровнице“ за циљ има промоцију природног наслијеђа фочанског краја и природних вриједности Националног парка „Сутјеска“, каже директор Туристичке организације Општине Фоча Споменка Попадић: „Овом манифестацијом желимо да подигнемо свијест код људи о важности овог дара природе и о важности очувања биљке. Бројне су добробити конзумирања боровнице, има много витамина Ц, жељеза, подстиче добро расположење и позитивно дјелује на организам“.

Туристичка организација Општине Фоча наредне седмице „Дане боровнице“ организује и у Требињу, на тај начин промовишући овај дар природе као и Фочу и Национални парк „Сутјеску“.  На манифестацији „Дани боровнице“ наступили су и фолклорни ансамбли из Фоче, Краљева, Копра и Бечеја.

 
 
ИЗВОРРадио Фоча
Претходни текстОбиљежене 24 године од нерасвијетљеног убиства Срђана Кнежевића
Сљедећи текстСарајево: У стану на Кошеву пронађено беживотно тијело мушкарца