Насловна Вијести Делегација Срба са Косова и Метохије на прослави Дана Републике

Делегација Срба са Косова и Метохије на прослави Дана Републике

143
0

Делегација Срба са Косова и Метохије присуствоваће 8. и 9. јануара у Бањалуци и Источном Новом Сарајеву прослави Дана Републике Српске, најављено је из Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији.

Делегацију ће чинити српски функционери у српским институцијама, љекари и привредници са Космета.

Представници Срба на Косову и Метохији изразили су захвалност на позиву предсједнику Републике Српске Милораду Додику и Одбору што ће бити дио ове величанствене манифестације и 31. рођендана Републике Српске.

– Сарадњом Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији и позивом кабинета предсједника Републике Српске и ове године на прославу Дана Републике Српске 8. и 9. јануара у Бањалуку и Источно Ново Сарајево долази делегација Срба са Косова и Метохије – истиче се у саопштењу.

Директор Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици Златан Елек изразио је захвалност предсједнику Републике Српске Милораду Додику што је јавно на донаторској вечери 26. децембра одредио један транспортни инкубатор за ову најзначајнију болницу и здравствену установу за српски народ на Космету.

Република Српска ће 9. јануара прославити Дан Републике и 31 годину постојања.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

Свечани дефиле поводом 9. јануара, Дана Републике први пут ове године биће одржан у Источном Сарајеву. Дан раније ће бити одржана Свечана академија у Бањалуци.

Предсједник Српске Милорад Додик поручио је да ће свечани дефиле и сваке наредне године бити у другом граду, чиме ће се Дан Републике показати као интегративни празник који представља цијелу Републику Српску.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстБомбом на кућу полицајца, уништен аутомобил
Сљедећи текстЗа спорт у овој години око 500.000 КМ