Насловна Најновије Додик: Достојанствен скуп у Приједору којим нико није провоциран

Додик: Достојанствен скуп у Приједору којим нико није провоциран

188
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, изјавио је Срни, да су Српска и Србија достојанствено у Приједору обиљежиле Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у Погрому „Олуја“, акције која је била удружени злочиначки подухват Америке и Хрватске.

Додик је истакао да ова војна операција, која су планирали Американци, а извела Хрватска војска, није часна и да још дуго неће оставити на миру ни једне ни друге, имајући у виду да је на свако дијете, жену, старца кренуо по један наоружан и мотивисан војник.

„На 220.000 становнике је кренула Хрватска војска под командом америчких генерала, са 200.000 војника“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да ће у историји српског народа овај догађај остати као „црна тачка“, јер је у акцији „Олуја“ дошло до етничог чишћења Срба из Хрватске.

Додик каже да је избор Приједора за мјесто централног обиљежавања 28 година од српског страдања у „Олуји“ био логичан, јер су се управо у том граду зауставиле прве колоне Срба који су избјегли са простора Лике и Кордуна, Баније и осталих дијелова Хрватске.

„Сасвим је било пристојно и нормално да у Приједору обиљежимо јер је тај град био логичан и најбољи избор за тако нешто“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске каже да Приједор није био мјесто на којем се жељело провоцирати некога.

„Несметано су у Приједору Бошњаци прије неког времена обиљежили старадање својих сународника. Наше саучешће свакако за страдале, али да нама држе лекцију о томе шта ћемо и гдје ћемо ми да радимо и како ћемо да обиљежавамо је заиста препотентно и није пристојно од њих“, рекао је Додик.

Он је истакао да је достојанствено у Приједору одата почаст страдалим у Погрому „Олуја“ те да се на тај начин покушало у перцепцији народа одржати сјећање на такву злочиначку акцију и злочиначко убијање недужних људи, прије свега дјеце.

„На Петровачкој цести је из авиона убијено четверо дјеце од укупно девет цивила. То је дефинитивно био удружени злочиначки подухват Америке и тадашње Хрватске и он по свему има злочиначки карактер“, додао је Додик.

ИЗВОРсрна, фото Независне новине
Претходни текстПочео састанак о проблему Трговске горе
Сљедећи текстАбазовићевом мерцедесу отказале кочнице, утврђују се околности и узроци