Насловна Најновије Додик: Очекујем од ЕУ да одреди прецизан датум за преговоре

Додик: Очекујем од ЕУ да одреди прецизан датум за преговоре

145
0

Република Српска остаје конструктиван партнер у свим процесима на путу БиХ ка Европској унији. И овај пут идемо с повјерењем да ће представници „тројке“ остати посвећени заједничком циљу у вези с којим постоји консензус свих страна, а то је европски пут, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Навео је да је то једини пут којим БиХ може ићи напријед.

– Јасно је да оптужбе које долазе од стране СДА праве проблем „тројки“, али интерес свих странака требало би да буде на реформама које ће је учинити функционалнијом и стабилнијом – истакао је Додик.

Навео је да су дијалог и договор основа за ту стабилност и функционалност, а то је оно што је СДА годинама покушавала да заобиђе.

– Нисмо наивни да мислимо да и представници „тројке“ не би покушали нешто слично, али јасно је да немају капацитет за тако нешто, те да су у том контексту свјеснији да не могу више проћи приче о доминацији Бошњака над друга два конститутивна народа и то се види у њиховој спремности на разговор – изјавио је Додик.

Додик је рекао да је своје праве намјере СДА показала најављеним блокадама.

– Али то нас неће спријечити да и даље активно радимо и учинимо све да се потребне реформе спроведу. Изјаве Бакира Изетбеговића показују његов очај, јер је дотакао дно. Називати криминалца Мехмедагића патриотом може само или заблудњели човјек, или онај који је у великом страху од тога шта би се све могло открити у наредном периоду. Тај патриота, како га назива Изетбеговић, радио је по његовом налогу – навео је предсједник Српске.

Каже да су од заједничких институција направили СДА институције и својим опасним дјеловањем растурали су БиХ, а за све то имали су подршку странаца.

– Сада су овдје неки нови људи, који су били дио тих структура, и код њих примјећујемо изјаве које су на трагу времена када се СДА за све питала, али они немају тај капацитет нити могу ићи толико далеко ни уз подршку странаца, јер СНСД је побједом на прошлим изборима обезбиједио да глас Српске буде незаобилазан. Желимо да се договарамо и урадићемо то, али на овом простору Бошњаци никада неће доминирати и спорводити свој план. Ту им неће помоћи ни Америка, ни Британија, ни Њемачка, као ни прави, а ни лажни представници страног фактора. И не зато што то кажем ја, него зато што тако пише у Уставу и у свим документима на којима се БиХ одржава и на којима почива право – навео је Додик.

Додик подсјећа да се фебруар приближава, те додаје да је посљедњи састанак дао довољно простора за оптимизам.

– Република Српска ће остати при својим ставовима, а надамо се да „тројку“ неће обесхрабрити оптужбе из СДА. БиХ је била предуго заробљена и заглављена због њиховог опасног дјеловања и представници Бошњака могли су да науче нешто из тога – рекао је Додик.

Поручо је да је лажна грађанштина потрошен пројекат и илузија у БиХ.

– Република Српска жели да Федерација једнако успјешно функционише, да добију буџет, да се ствари покрену, да се раде пројекти и у једном и у другом дијелу, да сарађујемо и да се поштујемо. Желим да вјерујем да је успјешна сарадња заснована на узајамном поштовању могућа и да ће напор који показују сви представници странака на власти препознати и ЕУ. Учињено је доста тога и Европа ће овај пут својим одлукама показати да ли је озбиљна према БиХ. Очекујем од ЕУ да одреди прецизан датум за преговоре и учини процес кредибилним. Све друго би ојачало неповјерење – закључио је Додик.

ИЗВОРртрс
Претходни текстМега мијења име хале у „ТЦ Дејан Милојевић“
Сљедећи текстСавез синдиката Српске: Повећана накнада за топли оброк исплаћен у новцу