Насловна Вијести Додик подноси кривичну пријаву против Џаферовића

Додик подноси кривичну пријаву против Џаферовића

211
0

Српски члан Предсједништва Милорад Додик најавио је да ће сутра поднијети кривичну пријаву против бошњачког члана Предсједништва Шефика Џаферовића.

Разлог је Џаферовићево учешће на Кримској платформи, и поред противљења из Републике Српске. Џаферовић је, каже Додик, изнио тврдње који не одговарају реалности у БиХ.

Кримска платформа окупила је већину западних лидера који су осудили, како кажу, руску анексију Крима, уз поруку да ће Украјина бити дио ЕУ са Кримом као својом територијом.

„Кримска“ платформа властима у Кијеву на кратко вратила је наду да ће Крим поново бити украјински. У Русији се не обазиру на изречене оцјене првенствено западних политичара о незаконитости анексије.

За њих је то руска територија. Тешко је очекивати да је Москва пречула тврдње Шефика Џаферовића о илегалном референдуму и незаконитом припајању Крима и Севастопоља Русији.

– Као предсједавајући Предсједништва БиХ могу рећи да нису промјењени званични ставови БиХ о подршци територијалном интергитету Украјине и осуди поступака којима се повређује суверенитет и територијални инегритет Украјине – сматра Џаферовић.

Шефик Џаферовић није говорио у име БиХ поготово не у име Републике Српске и српског народа. Милорад Додик успротивио се учешћу представника БиХ на форуму Кримска платформа. Био је прегласан на ванредној сједници Предсједништва.

Кршећи Пословник о раду и Устав БиХ Џаферовић се ипак обратио он-лајн.

– Ја сам мишљења да нисмо требали у томе да учествујемо, знате муслимани у Сарајеву би да добију јефтин гас а да опљују по Русији. Његово учешће потпуно је нелигитмно, он нема став Предсједниства. БиХ нема ниједан став о Украјини послије фебруара, постоје само унилатерални ставови. Већ сутра ћу да поднесем кривичну пријаву против њега за злопуторебу положаја – рекао је Додик.

– Коначно се треба стати у крај тој пракси. Тамо гдје се представља јер представљати некога негдје је оно што они воле да каже цијелу БиХ ако представљати цијелу БиХ онда морате узети у обвзир све оне које учеству у креирању ставова – истакла је предсједница српске Жељка Цвијановић.

Поразе на бојном пољу руководство Украјине маскира причом о повратку Крима под своју власт у шта не вјерују ни западни ментори који их упорно гурају у рат са словенском браћом.

– Прошло је осам година од илегалне анексије Крима и Севастопоља од стране Русије која прекршила најосновније стандарде међународног права. Веома су посвећени поштовању тих правила која регулишу међународне односе од краја Другог светског рата – навео је Емануел Макрон, предсједник Француске.

Ипак међународно право није важило 1999. године када су тај исти Запад и Америка здушно подржали отимачину територију Србије. Брутално, бомбардовањем, убијањем. У складу са прокламованим међународним правом Космет може бити држава, а Крим мора остати украјински.

Али не пита се ни Запад ни Украјина већ тамошње становништво које је још 2014-те у апсолутном проценту на референдуму рекло да жели под окриље матице Русије.

ИЗВОРРтрс
Претходни текст„Јелена, жена које нема“ премијерно одиграна у кући Иве Андрића
Сљедећи текстОснивање Народног позоришта Источно Сарајево значиће много за унапређење позоришне дјелатности