Насловна Најновије Додик: Пред Српском изазовна година; Радићемо на томе да заштитимо своја права...

Додик: Пред Српском изазовна година; Радићемо на томе да заштитимо своја права (ВИДЕО)

163
0

Пред Републиком Српској је доста изазова и предстоји нам сложена година, рекао је за РТРС предсједник Републике Срспске Милорад Додик.

– Први изазив би био лажни Кристијан Шмит који нема никаква овлашћења и који намеће неке законе. Припрама се да нешто направи са Изборним законом. Ми ћемо у Републици Српској ићи са тим да донесемо изборни закон за изборе везане за Српску. То је локални ниво како нам и припада по Уставу – поручио је Додик.

Истакао је да све што се сада ради, ради по Уставу БиХ.

– Уколико се буде кретало ка овој харанги из ФБиХ коју најављују неки, Република Српска ће ићи у забрану дјеловања његових активности на простору Републике Српске и радићемо на томе да заштитимо своја права. Наше понашање је увијек реакција на оно што они раде – рекао је Додик.

Уколико нелегални Шмит покуша да наметне Закон о имовини, Република Српска ће се осамосталити, поручио је Додик.

– И тада смо јасно рекли, да уколико се то деси да Српска нема другог излаза осим да се одвоји, напросто, и искаже свој независни статус. Отимати имовину значи угушити Српску – рекао је Додик.

Поручио је да се од тога неће одустати.

– Учинићемо то без обзира што неки покушавају да нам пошаљу упозорења разне врсте. Мислим да уколико Српска прећути да јој се одузме имовина онда није досљедна и не заслужује да живи и преживи. Боримо се за то – рекао је предсједник Српске.

Истакао је да је пред нама доста сложена година.

– Она је узрокована чињеницом да је глобални свијет у тоталном нереду, да се очекују ескалације многих кризе које су данас присутне у Украјини, Гази. Ми ћемо чувати мир. Нама у Републици Српској на памети су само политички процеси који би требало да се воде у наредној процедури. Никакве активности које би дестабилизовале или угрозиле мир овдје – истакао је Додик.

Нагласио је да ће ова година ће и пословно бити тешка, и за предузећа и за појединце и само Српску.

– Морамо се окупити око тога и процијенити на који начин ћемо се кретати. Чекају нас интензивни разговори како се кретати даље према Европи. Став Републике Српске је и раније саопштен. Да ка Евопи, али под условом да Република Српска у томе буде видљива и да се рјешавају упоредо и ствари из 14 приоритета који су постављени, то значи Уставни суд, ОХР – рекао је Додик.

Истакао је да је немогуће очекивати „да ми по неком непознавању Европе, да ми добијемо преговарачки статус, а да дођете у ситуацију да се настави постојање странаца у Уставном суду и да постоји нека лажна канцеларија високог представника, ОХР,… “

– Те ствари морају да се рашчисте, или ми ништа нисмо знали о Европи или је Европа промијенила своје принципе. Наше понашање ће битиусловљено тиме – ако већ добијамо ту врсту приче онда се мора јасно дефинисати улога страних судија и та прича о ОХР-у – поручио је Додик.

ИЗВОРртрс
Претходни текстТужилаштво тражи продужење притвора Дебевцу и Мехмедагићу за још два мјесеца
Сљедећи текстУ петак богојављенска пливања за Часни крст на Ћехотини и Бистрици