Насловна Најновије Додик: Сраман однос власти у Федерацији према српским жртвама

Додик: Сраман однос власти у Федерацији према српским жртвама

237
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, изјавио је данас да Гаравице не смију нестати из колективног сјећања српског народа и указао на сраман однос локалних и кантоналних власти према том мјесту код Бихаћа, што показује запуштено и оскрнављено спомен-обиљежје, које подсјећа на 12.000 Срба побијених у НДХ прије 82 године.

Додик је рекао да је у Бихаћу спроведен план да се Срби побију и раселе, а сада је намјера да српски народ заборави на то страдање.

„Видимо сраман однос локалних и кантоналних власти према овом мјесту, само до прије неколико година ово је била депонија и сметљиште. Да ми овдје не долазимо не би било ни покошено. То говори о њима, а не о нама“, рекао је Додик новинарима, након обиљежавања 82 године од страдања 12.000 Срба у Гаравицама код Бихаћа у Другом свјетском рату.

Он је истакао да су у бившој држави жељели сакрити страдање Срба, те су на споменику писали да је ријеч о жртвама фашизма, иако је искључиво ријеч о српским жртвама.

„Мушкарци, жене и дјеца су сведени у колонама да се затре српско име. Гаравице не смију да нестану из колективног сјећања српског народа. Постоји идеја да се снима филм. То је најбољи чувар приче о страдању Срба на овом простору“, навео је Додик.

Он је рекао да је стравично страдање и других народа, као што је у Сребреници, гдје се, како је навео, догодио масовни злочин.

„Постоји једна паралела. Од тога се жели направити мит, а овдје гдје је страдало три пута више људи то се покушава ставити у заборав. То није праведно. То се десило у истом вијеку. Не можете одвајати страдања из једног комплетног хаоса прошлог вијека“, нагласио је Додик.

Он је истакао да ће покушати Гаравице поставити на највећи ниво колективног сјећања на страдање и геноцид, који је почињен над Србима.

„Како овдје није геноцид, ни у Јасеновцу, а на другим мјестима гдје ви мислите да јесте онда је био. Поносан сам на ове људе који овдје долазе. Из године у годину долазимо и показујемо да нисмо спремни да одустанемо. Бићемо овдје и наредне године“, поручио је Додик.

Предсједник Републике Српске рекао је да је важно што се овај догађај организује у оквиру обиљежавања сјећања на страдање Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Претходно је у Гаравицама код споменика убијеним Србима служен парастос те су положени вијенци.

Почетком Другог свјетског рата 1941. године усташе су у мјесту Гаравице, једном од највећих стратишта српског народа у Независној Држави Хрватској /НДХ/, побиле 12.000 српских цивила, а међу жртвама је био и велики број дјеце.

Према енглеским обавјештајним подацима, на ширем подручју Бихаћа убијено је између 14.000 и 14.500 људи, а власти бивше Југославије су прикривале масовне покоље и убиства Срба због прокламовања идеје братства и јединства којом су потпуно изједначиле крвника и жртву.

Обиљежавање сјећања на страдање Срба у Гаравицама организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

ИЗВОРсрна
Претходни текстШулић: Завидан ниво активизма младих у Српској
Сљедећи текстЂуревић о будућој сарадњи Вишеграда и Врњачке Бање