Насловна Најновије Шулић: Завидан ниво активизма младих у Српској

Шулић: Завидан ниво активизма младих у Српској

190
0

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић, рекао је да су активности младих у Српској на завидном нивоу и да је то обезбиједило овакву бригу институција Српске, са квалитетним пројектом стипендија и програма за квалитетне студенте.

Шулић је на панелу „Однос институција и младих“ на „Сабору младих Српске“, истакао да је много младих у Српској на важним функцијама на локалном и републичком нивоу, у односу на институције ЕУ.

Он је нагласио да су млади у Републици Српској, активнији од младих у ЕУ и много више младих из Српске је активније у политичком и невладином животу, од младих из Европе.

„На завидном смо нивоу активности младих и тај ниво је обезбиједио овакву бригу институција Српске, да имамо квалитетан пројекат стипендија и да имамо програме за квалитетне студенте“, навео је Шулић.

Он је истакао да се борбом за останак младе породице у Српској, институције боре за останак Републике Српске.

Шулић је напоменуо да ће се институције према одређеној групи односити онако како та група буде активна, те истакао да ће институције више пажње посветити пензионерима или радницима у јавном и приватном сектору, уколико буду активнији од младих.

„Не можете ме увјерити да пензионери од 70 година, или људи од 35 до 40 година имају више енергије и елана да се боре за своја права, од младе особе од 20 до 30 година“, рекао је Шулић.

Предсједник Удружења грађана „Платформа младих и талентованих Српске“ Иван Савичић, истакао је да је један од примјера доброг односа институција и младих управо „Сабор младих Српске“, који се одржава под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Према његовим ријечима, на Сабору не треба бјежати од критика, већ треба донијети закључке, који ће у наредном периоду допринијети свима у Републици Српској.

„Однос у овом тренутку није на лошем нивоу, али неке ствари можемо унапређивати и нама треба нека спона између младих и институција и вјерујем да ћемо након Сабора формирати неке ствари, које ће допринијети унапређењу тог односа“, рекао је Савичић.

Дејан Срдић из Студентског савеза Правног факултета у Бањалуци, представио је на панелу систем од три тачке, које би додатно унаприједиле однос институција и студената.

„Прва тачка система је знање, које је директно везано за младе, зато што млади требају институцијама да понуде знање како би били препознати од институција, друга тачка је сарадња, док је трећа тачка сам однос између институција и младих који представља узајаму интеракцију, јер су млади потребни институцијама онокико колико су оне потребне младима“, нагласио је Срдић и додао да су у Српској потребни млади које нико неће ограничавати.

Огњен Кочевић из „Центра за едукацију и развој омладине Београд“, рекао је да млади требају акценат ставити на проактивност и да ће само тако постићи резултате, и у Републици Српској, и у Србији.

Представник Уније студената Републике Српске Андреј Шева, истакао је да се ова организација базира на залагању за студентска права и стандард, у чему велику улогу игра сам однос институција према младима.

Шева је рекао да Унија студената у сарадњи са Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, ради на измјенама и допунама Закона о високом образовању.

„Ту има компромиса са обје стране. Жељни смо да представимо интересе студената, али смо спремни да слушамо приједлоге и корекције са друге стране“, навео је Шева.

На Сабору младих Српске данас ће бити одржани и панели „Подршка предузетништву-од идеје до реализације, уз помоћ институција“, „Јачање патриотизма и националног идентитета младих, као основа за развој државе“.

Завршни панел планиран је за сутра, када ће бити изнесени закључци свих панела и начини њихове примјене, а требало би да учествују предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Организатор „Сабора младих Српске“ је Удружење грађана „Платформа младих и талентованих Српске – памет Српске“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСтевандић: Вукановић увриједио десетине хиљада људи
Сљедећи текстДодик: Сраман однос власти у Федерацији према српским жртвама