Насловна Најновије До краја 2024. године исти пуњачи за све мобителе, таблете и фотоапарате

До краја 2024. године исти пуњачи за све мобителе, таблете и фотоапарате

125
0

Европска комисија је данашњом објавом подсјетила, да ће од 2024. године сви мобилни телефони, таблети и фотоапарати у ЕУ морати имати исти пуњач. USB-C утор, познат и као USB Type-C, постаје стандард, што значи да ће произвођачи морати да прилагоде своје уређаје новим захтјевима.

Ова одлука, коју је подржала европарламентарка СДП-а Биљана Борзан, донесена је прије неколико година, а Савјет ЕУ је недавно дао коначну сагласност за обавезно увођење једног пуњача за све електронске уређаје.

Упркос забринутости израженој крајем 2021. године, када је одлука објављена, Аппле је већ ове године почео да продаје мобилне телефоне са USB-C утором у ЕУ. Произвођачи и продавци још имају времена да се прилагоде новом правилу, које не ступа на снагу одмах 1. јануара 2024. године.

„До краја 2024. сви мобилни телефони, таблети и камере који се продају у ЕУ мораће бити опремљени USB-C прикључком за пуњење. Од прољећа 2026. обавеза ће се проширити и на лаптопе“, саопштено је из Европског парламента у октобру прошле године.

Нова правила имају за циљ смањење потребе за куповином различитих пуњача за сваки уређај, што ће уштедјети новац и вријеме и помоћи у смањењу електронског отпада.

Упркос скептичним изјавама, попут оне из Ејпла (Apple) који страхује да ће ова уредба ограничити иновације, ЕУ вјерује да ће стандардизација USB-C пуњача имати позитиван утицај на потрошаче широм Европе.

 

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстПале, отворена канцеларија Листе за правду и ред (Видео)
Сљедећи текстЕмисија „Добро јутро школарци“ – Дјечији програм РТВИС (Видео)