Насловна Вијести Република Српска Едуковати младе о проблему трговине дјецом

Едуковати младе о проблему трговине дјецом

189
0

Потребно је што више едуковати дјецу и младе о проблему трговине дјецом о којем се врло мало или никако не говори, као и подизати свијест становништва о томе, закључено је данас у Вишеграду на јавној дебати „Заједно у борби против трговине дјецом. Прекинимо ланац трговине-дјеца нису роба“.

Боса Милетић, предсједник Удружења „Мост“ које је организовало дебату, рекла је новинарима да је на скупу највише дискутовано о облицима трговине дјецом, о ромској, али све више и другој дјеци која просе на улицама.

„Осврнули смо се и на ранији период у којем смо у Вишеграду имали два нестала дјечака. Постојала је сумња на трговину дјецом, али, нажалост, никада није установљено шта се десило са дјечацима, они се и даље воде као нестали“, навела је Милетићева.

Она је подсјетила и на случај трговине дјевојкама ради сексуалне експлоатације, који је процесуиран.

Учесници дебате сагласни су да родитељи треба да упозоравају дјецу да не разговарају са странцима и да не улазе са непознатима у аутомобил, а дати су и различити примјери манипулације дјецом, посебно млађом.

Милетићева каже да је било ријечи и о случајевима да су мигранти пролазили кроз Вишеград водећи дјецу за коју је доказано да нису њихова.

Учесници јавне дебате били су представници општине Вишеград, Дома здравља, Центра за социјални рад, Основног суда, Основне школе „Вук Стефановић Караџић“ и Средње школе „Иво Андрић“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСве спремно за сутрашњи дочек српског патријарха Порфирија
Сљедећи текстСутра Велика Госпојина