Насловна Најновије Завршен протест, ово су захтјеви незадовољних радника (Видео)

Завршен протест, ово су захтјеви незадовољних радника (Видео)

217
0
Данас је одржан протест у покрету шест синдиката који окупљају запослене у јавној управи, здравству, унутрашњим пословима и правосуђу.

Протест који је почео у бањалучком парку Младен Стојановић, а настављен шетњом до Трга Крајине гђе су прочитани захтјеви-потпуна реализација закљученог споразума, хитна измјена закона о платама којом би био уважен систем правне сигурности радника, повећање плате од најмање 160 марака за сваког радника, уплату свих доприноса најкасније до краја 2023. и плаћен прековремени рад за све раднике.

Подсјетимо, како су синдикални представници изјавили раније разлог данашњег изласка на улици је тај што је Влада РС прекршила споразум из јуна прошле године, према којем је близу 55.000 радника у овој години требало да добије плату просјечно увећану за око 130 марака.

Више пута су у протеклом периоду упозоравали да се са садашњим примањима и великом инфлацијом тешко живе, али се питају и гђе је завршио новац за њихово повећање плата, обзиром да су договор постигнут још прошле године и да су у буџету била предвиђена средства за то.   

Како је навео Божо Марић један од синдикалних лидера који организују протесте, на овај корак су се одлучили јер су незадовољни радом њиховог послодавца односно Владе Републике Српске. „Са овим захтјевима које смо припремили за Владу РС ми покушавамо да поправимо амбијент и да видимо како ће се ствари кретати даље“, рекао је Марић  у интевјуу за БУКУ уочи протеста.“Прије неколико дана имали смо састанак са руководством Републике Српске и рекли су нам да немају новца да нам испуне захтјеве. У првој седмици новембра сјешћемо да видимо може ли се нешто урадити по овом питању“, истиче Марић.

Додаје да нема предаје и да ће радници који данас дођу на протесте истрајати.“Радници су трпили огромне притике, али не одустајемо“, поручује Марић.А на изјаве које чују од надлежних –“добро је што редовно сервисирамо све обавезе”, има само једну поруку: „Да је овђе више кажњавања, мање би било мажњавања и свега би било у изобиљу“!

Како је раније за БУКУ појаснио Мирко Шербеџија, предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара, организатори радничког протеста су заузели су јединствен став по питању даље борбе за испуњавање четири тачке споразума који смо потписали са Владом РС прошле године и на ћутање владе 100 дана.“Накупило се ту много проблема и немогућност плаћања прековремених сати у МУП-у и здравству, не уплаћени доприноси који су нам ускратили здравствено осигурање на неколико дана и још нема коначног ријешења, непотписивање колективних уговора за јединице локала, не признавање диплома високих медицинских сестара.. Списак је поприлично дугачак“, рекао је за БУКУ Шербеџија.

Предсједница Синдиката радника унутрашњих послова Аница Јолдић поручила је се споразум мора испоштовати и пођетила да је све кренуло када је ових 5 синдиката поднијело интерпелацију у НСРС.Навела је и податак да у посљедњих шет година полицијски службеници МУП-а РС имају преко 2,3 милиона прековремених сати, а да за 1,1 милион сати нису добили ни минут одмора, нити марку за прековремени рад.

Подсјетила је шта Синдикат још очекује: “Договор је био 198 КМ топлог оброка, добили смо 100 КМ у августу прошле године, остаје још 98 КМ И треба да добијемо одређену финансијску накнаду на име регреса”.Предсједник Синдиката доктора медицине Републике Српске, Јовица Мишић је, између осталог, навео да њихове колеге у Федерацији БиХ имају основну почетну плату већу за 200 до 300 КМ: “Нека нам барем изједначе плату са колегама у Федерацији БиХ”.Подсјетимо на крају да су из Влади РС раније истакли да је споразум у потпуности испоштован и да пара за повећање плата нема.

ИЗВОРбука
Претходни текстБањанин: Електротехнички факултет у Источном Сарајеву школује квалитетан кадар
Сљедећи текстЋосић: Невјероватна количина мржње долази из Сарајева