Насловна Најновије За реконструкцију 54 надгробних споменика на Новом Зејтинлику 80.000 КМ

За реконструкцију 54 надгробних споменика на Новом Зејтинлику 80.000 КМ

249
0

Мали или Нови Зејтинлик у Сокоцу печат је Републике Српске и ново поглавље историје српског народа. Данас се на Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу налази 1.000 гробова погинулих српских бораца из сарајевских општина, а зуб времена учио је да се надгробни споменици оштете.

Ресорно министарство у сарадњи са начелником општине Соколац и Републичком дирекцијом за обнову и изградњу као и уз подршку Јавног комуналног предузећа Градско гробље, Бањалука, потписали су уговор о рекострукцији надгробних споменика.

До сада је реконструисано нешто више од 600 надгробних споменика од 970 који се налазе на Новом Зејтилнику. Данашњим уговором планирано је да се реконструишу 54 надгробна споменика

– И ове године издвајамо 80.000 марака за ову намјену. У протеклих 10 година Министарство је укупно издвојило 880.000 КМ – навео је Данијел Егић министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица додао је да су у разговору са Владом дошли до закључка да треба реконструисати укупно 970 надгробних споменика на тој локацији.

Подршку рекострукцији пружиће и Републичка дирекција за обнову и развој као и Јавно комунално предузеће Градско гробље из Бањалуке. Рок за завршетак радова је 90 дана.

– Даља наша улога заједно са извођачем је да их уведемо у радове и испратимо све до техничког пријема – рекао је Момчило Зељковић Републичка дирекција за обнову и изградњу.

Ратко Јокић директор ЈКП „Градско гробље“, Бањалука нагласио је да су у овој години потписали уговор за потпуну санацију 54 гробна мјеста.

Уз помоћ Владе Српске и Србије, на овом мјесту планирана је и изградња градске куће у којој ће бити смјештена спомен соба и музеј.

ИЗВОРСрна
Претходни текстВујичић: Надам се да ће покушаји уклањања Милорада Додика остати у домену политичке борбе
Сљедећи текстПоказна вјежба гашења пожара (Видео)