Насловна Најновије Вујичић: Надам се да ће покушаји уклањања Милорада Додика остати у домену...

Вујичић: Надам се да ће покушаји уклањања Милорада Додика остати у домену политичке борбе

276
0

Са послаником СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирославом Вујичићем, разговарао новинар РТВИС Дарко Дошло.

РТВИС: Може ли се у судском процесу и случају против Милорада Додика говорити о правном поступку или је у питању класично средство политичке борбе?

М.В.: Ја нисам правник, али могу рећи да је у питању средство којим се врши политички притисак на Предсједника РС Милорада Додика. Ако ПС БиХ постоји због усвајања и доношења закона, због чега то ради један човјек који се зове Кристијан Шмит, а који као што знамо нема легитимитет за обављање те функције. Ако један човјек доноси некакве прогласе, умјесто да то раде 42 човјека које је изабрао народ, због чега онда уопште постоји ПС БиХ? И коначно зашто уопште проводимо Изборни поступак у БиХ? Зар у том случају није боље платити једног човјека, а укинути парламент? Ван сваке памети је да се у 21. вијеку, у БиХ понашамо као у султанату на Брунејима. Само код нас имамо ситуацију да један човјек доноси и проглашава законе. Сведени смо на колонијалног управника као некада давно у Африци и Индији. Позивајући се нанекакав легалитет и легитимет судови у БиХ воде поступак против легално изабраног представника ,у случају против човјека који за свој рад не одговара никоме. Њега нису изабрали грађани РС или БиХ, него грађани Њемачке. Замислите ситуацију да се неко из РС тако понаша у Њемачкој.

РТВИС: Министар безбједности Ненад Нешић, данас је предао Тужилаштву БиХ доказе о нелегалним активностима Кристијана Шмита у БиХ. Имате ли некаквих сазнања о томе?

М.В.: Дошло се до података да је Шмитов боравак у БиХ упитан, поготово са безбједносног аспекта, односно кориштења ватреног оружја од стране његовог обезбјеђења. Наиме, употребом дугих цијеви прекршени су одређени закони БиХ. Осим тога нисам сигуран да господин Шмит и његова пратња имају радне дозволе, издате у овом случају од надлежних агенција у ФБиХ. Нешић је вјероватно прикупио потребне доказе који говоре у корист његових ранијих тврдњи о Кристијану Шмиту. Према Бечкој конвенцији Кристијан Шмит мора задовољити одређене услове постављене пред стране дипломате, који бораве и раде у страним земљама. Дакле ово је један озбиљан апсурд, на који је насјео и Суд БиХ, због чега постаје јасно да је процес против предсједника РС мотивисан неким другим разлозима, а не правом и правдом.

РТВИС: Може ли се политичка борба против Милорада Додика, претворити у нешто много опасније, као што је нпр. његово физичко уклањање из политичког живота РС и БиХ, уколико покушај на Суду БиХ доживи неуспјех?

М.В.: Ово што се ради против предсједника РС је покушај да се он елиминише из политичког живота. Покушавали су и раније кроз монтиране политичке процесе, али народ је препознао ко је ко и још од 2006. године даје огромну подршку Милораду Додику. Због тога су се опредјелили да то ураде на овај начин, да би му забранили политичко дјеловање. Он очигледно смета дијелу Међународне заједнице, али народ то ни овог пута неће дозволити. Ја ипак мислим да се неће посегнути за тим да се он физички уклони из политичког живота РС и БиХ.

РТВИС: Вјештачки изазване кризе попут ове сигурно лоше утичу на покушај постизања консензуса по одређеним питањимау БиХ у контексту приступања ЕУ?

М.В.: Сигурно да је тако. Странци нас једноставно успоравају у свему. Евидентан је негативан утицај страних политичких представника у првом реду из Велике Британије, Француске и Њемачке, који кроз сличне афере и вјештачки изазване кризе, не дозвољавају да кренемо напријед.

ИЗВОРРТВИС
Претходни текстУ ЈЗУ Болница „Србија“ почела пракса за ученике ЈУ Средњошколски центар Источна Илиџа
Сљедећи текстЗа реконструкцију 54 надгробних споменика на Новом Зејтинлику 80.000 КМ