Насловна Вијести Источно Сарајево За шест мјесеци рада постигнути изванредни резултати

За шест мјесеци рада постигнути изванредни резултати

198
0

У хотелу „Златни бор“ јуче је одржана 1.редовна сједница Скупштине Удружења произвођача млијека „Благо Романије“, а на дневном реду су се нашли: Извјештај о раду за првих шест мјесеци ове године, План рада Удружења у наредном периоду те Избор радних тијела.

Како је рекла предсједница Скупштине Јована Солдар, у протеклим мјесецима постигнути су изванредни резултати за релативно кратак период постојања.

-Преко Удружења се прикупило и у даљи развој уложило око 380.000 КМ. Средства су обезбијеђена кроз подстицаје од стране општине Соколац, кроз ослобођење од плаћања млијечних картона Ветеринасркој станици Соколац и слично. У наредном периоду у плану је даљи развој, рад на повећању број чланова Удружења, рад на одрживости пољопривредне производње у општини Соколац да кроз наше дјеловање задржимо људе на селу. Покашећмо да спријечимо сеоско становништво и пољопривредне произвођаче да продају сточни фонд, јер свјесни смо да су због великог скока цијена на рубу егзистенције. Увијек се говорило да село храни град, тако да ће наш главни циљ убудуће бити да подржимо становништво у руралним подручјима – истакла је предсједница Скупштине Јована Солдар.

Предсједник Удружења произвођача млијека „Благо Романије“ Саша Каповић осврнуо се на глобалну кризу и несташицу хране на свјетском тржишту, поред које је сточни фонд на подручју општине Соколац успио да се одржи.

-Криза је и код нас у Републици Српској те ћемо у наредном периоду имати састанке са откупљивачима млијека како би разговарали о цијени произведеног млијека. Као што је познато Србија је забранила извоз млијека до краја мјесеца септембра. Ми смо још на оснивачкој Скупштини Удружења упозоравали јавност. Нажалост, у појединим општинама у окружењу биљежи се знатан пад сточног фонда. Захваљујући добијеним подстицајима од 10 пфенинга по литру млијека од стране општине Соколац, на чему је инсистирала скупштинска већина, као и захваљујући подстицају од града Источно Сарајево са градоначелником Љубишом Ћосићем у износу од 50.000 марака за млијечне картоне, успјели смо сачувати сточни фонд на подручју наше локалне заједнице – констатовао је Каповић.

Он је најавио да ће у наредном периоду тежити на успостављању мљекаре на подручју града Источно Сарајево.

-На томе ћу се, као предсједник Удружења, залагати заједно са осталим институцијама – ресорним министарстрством, градом Источно Сарајево и општином Соколац. Сматрам да за то имамо основа, јер пољопривредна производња у сектору мљекарства једино се на тај начин може одупрети цијенама. Узмимо у обзир да је сурутка, која је нус производ прераде млијека, много скупља у односу на цијену сировог произведеног млијека. Цијена суртуке у продаји по литру је 1.10 КМ, а од нас произвођача литар откупе по цијени од 60 до 80 пфенинга. Мислим да су ово срамотни подаци и да неко ствара екстра профит на рачун пољопривредних произвођача – појаснио је предсједник Удружења произвођача млијека „Благо Романије“.

Соколачко Удружење произвођача млијека додијелило је захвалнице институцијама и појединцима који су допринијели формирању Удружења, његовој одрживости и напредовању. Из Удружења се посебно захваљују министру пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борису Пашалићу, којем ће захвалница бити уручена приликом прве посјете Сокоцу, потом градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу, који је ове године подржао мљекаре са 50.000 марака и изразио наду да ће сљедеће године та цифра износити 100.000, Канцеларији за унапређење пољопривреде града Источно Сарајево, општини Соколац, Ветеринарској станици Соколац за несебичну стручну помоћ, као и Ловачком удружењу „Гласинац“ које је мљекарима обезбиједило канцеларију на кориштење без икакве накнаде.

Дали смо им канцеларију у нашој згради, како би им функционисање у смислу административног пословања било олакшано. Са друге стране, као одборник из дијела скупштинске већине у општини Соколац, заложили смо се за нови концепт помоћи пољопривредној производњи са акцентом на мљекарство кроз доношење уредби, амандманско дјеловање на буџет и уврштавање тачке којом се гарантовала субвенција од 10 пфенинга по произведеном литру. Захваљујем се градоначелнику Љубиши Ћосићу што је препознао значај Удружења и осигурао им значајну финансијску подршку у овој години, а која ће како је најавио у идућој бити знатно већа. Све ово што је до сада урађено је почетна фаза опстанка пољопривреде, а наредни кораци биће унапређење, дјеловања и повећање производње. Наставићемо се борити и штитити интересе ових људи, јер они су истински побједници у овој причи који су успјели окупити све релевантне и политичке факторе око једне идеје – поручио је Страхиња Башевић, који је осим предсједника Ловачког удружења, одборника у СО Соколац и граду ИС, такође и директор ШГ „Романија“.

Подсјећамо, Удружење произвођача млијека „Благо Романије“ основано је у фебруару ове године и окупља близу 200 чланова.

ИЗВОРсоколац срце романије
Претходни текстИкету у част играло 13 екипа
Сљедећи текстУхапшена два лица због наношења тешких тјелесних повреда