Насловна Најновије За 17.926 социјалних корисника 8,5 милиона КМ помоћи

За 17.926 социјалних корисника 8,5 милиона КМ помоћи

278
0

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, исплатиће око 8,5 милиона КМ за 17.926 од укупно 67.731 енергетски сиромашног потрошача, који су претходно прошли селекцију или су се пријавили на јавни позив у оквиру реализације пакета енергетске подршке сиромашним потрошачима, речено је Срни у овом ресору.

Помоћник министра у Ресору за социјалну породичну и дјечију заштиту Владимир Макарић рекао је да ће ово министарство исплатити помоћ корисницима права на новчану помоћ, на додатак на дјецу и лицима старијим од 65 година која не остварују лична примања.

„Дио њих новац ће добити на своје рачуне у банкама, а они који немају рачун, помоћ ће добити путем поште“, реко је Макарић.

Макарић је појаснио да, након што је Влада Републике Српске утврдила укупан број лица чија домаћинства испуњавају услове за додјелу финансијске помоћи за трошкове гријања и износ ове помоћи по домаћинству у Републици Српској, слиједи технички дио посла, односно унос података корисника.

„То је потребно како би средства била исплаћена сваком кориснику директно на рачун или поштанском дознаком. Очекујемо да ће се и тај дио завршити на вријеме како би се исплата могла реализовати током септембра“, рекао је Макарић.

Он је навео да ће за остале категорије које су обухваћене овим видом помоћи, односно за борачке категорије и кориснике пензије, исплату извршити Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Након спроведених процедура, Влада Републике Српске утврдила је да је укупан број лица чија домаћинства испуњавају услове за додјелу финансијске помоћи за трошкове гријања у Републици Српској 67.731, а да финансијска помоћ за трошкове гријања по домаћинству износи 476,46 КМ.

Ова финансијска помоћ намијењена је енергетски сиромашним потрошачима, односно угроженим домаћинствима, а у складу са одлуком Владе Републике Српске о начину реализације пакета енергетске подршке, то су корисници права на новчану помоћ, корисници права на додатак на дјецу, дефинисане борачке категорије, лица старија од 65 година која не остварују лична примања, као и корисници самосталне пензије у износу до 350 КМ.

За ове сврхе Министарство финансија дозначиће Министарству рада и борачко-инвалидске заштите 23.730.090 КМ, а Министарству здравља и социјалне заштите 8.541.021 КМ.

Ријеч је о пакету енергетске подршке енергетски сиромашним потрошачима/угроженим домаћинствима кроз додјелу финансијске помоћи за трошкове гријања из инструмента претприступне помоћи „ИПА три“ за 2023. годину.

Циљ расподјеле ове финансијске помоћи је ублажавање негативних социо-економских утицаја енергетске кризе.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстМатић: НАТО бомбардовање Српске – један од највећих злочина
Сљедећи текстРадановић: Напад на Теслићане у Јелаху показао острашћеност Бошњака