Насловна Најновије Матић: НАТО бомбардовање Српске – један од највећих злочина

Матић: НАТО бомбардовање Српске – један од највећих злочина

231
0

НАТО бомбардовање Републике Српске и српских положаја прије 28 година, један је од највећих злочина, у рангу оних које је Запад чинио у Другом свјетском рату, попут бацања атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки, а показује да деведесетих нису владали међународно право, правда и правичност, него закон јачег, изјавио је Срни политиколог Филип Матић.

„То говорим зато што бомбардовање Републике Српске, ниједног тренутка није добило подршку Савјета безбједности УН. То је нарушавање комплетног међународног права и поретка, гдје се заправо показало да је тада владао закон јачег“, истакао је Матић, појашњавајући да је бомбардовање Српске упоредио са злочинима из Другог свјетског рата, јер је кориштен осиромашени уранијум.

Он је указао да посљедице и страдали у бомбардовању Републике Српске нису искључиво директне жртве периода када су падале бомбе по Палама, Источном Сарајеву, Хаџићима и око Сарајева, већ је данас ријеч и о огромном порасту броја обољелих од карцинома, што је у директној вези са осиромашеним уранијумом.

Према његовим ријечима, и данас се трпе те посљедице, будући да је много година потребно за разградњу осиромашеног уранијума, па ће се, како је упозорио, тек видјети посљедице, жртве и колики је злочин почињен над српским народом.

Матић је указао да је војно-политички фактор дефинитивно одредио ток рата у БиХ, али се не може рећи да је бомбардовање био једини изоловани случај.

Он је рекао да се, анализирајући догађаје 1992-1995. године, може видјети како политички Запад константно држи страну Бошњацима, како се ствара притисак на политичко руководство да се повуче са освојених територија, да се не заузме Сарајево.

„Сјетимо се само пробоја Игмана и када је Сарајево било на длану Војсци Републике Српске, па је политичко руководство попустило под притисцима у Женеви и повукло Војску. Војска је требала само да се повуче и да територије које је заузела буду под контролом међународних снага. Заправо су те територије дошле под контролу Армије БиХ и озбиљна штета је направљена Војсци Републике Српске у договореном мирном повлачењу“, подсјетио је Матић.

Матић је оцијенио да се може закључити, са политиколошке и људске сфере, да колективни Запад који је тада владао, а и политички Запад који је данас у врхунцу моћи, јесте злочиначки и не преже од било каквих акција да би испунио своје интересе.

„Све то ради под плаштом разноразних флоскула као што су демократизација, боље сутра, владавина права, важност поштовања одлука цивилизације… Много је флоскула иза којих се налази мноштво злочина које Запад чини“, нагласио је Матић и додао да је то разлог више зашто Срби никада не би требали да буду дио тог Запада.

У Републици Српској се 9. септембра обиљежава Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања, које су снаге Алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији БиХ без одобрења Савјета безбједности УН.

Током НАТО операције „Намјерна сила“ погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица. У НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло је најмање седам цивила, док је најмање 21 цивил рањен.

Снаге НАТО-а бациле су на Републику Српску укупно 1.026 бомби, међу којима је 13 крстарећих ракета типа „томахавк“, док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Званичан разлог за бомбардовање Републике Српске било је гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је Унпрофор без доказа одмах за то оптужио Војску Републике Српске.

Иницијатива за обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа 2018. године на приједлог Новинске агенције Републике Српске – СРНА.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстНа Јахорини “Сабор младих Српске“
Сљедећи текстЗа 17.926 социјалних корисника 8,5 милиона КМ помоћи