Насловна Најновије Због афричке куге у Бијељини формиран кризни центар

Због афричке куге у Бијељини формиран кризни центар

256
0
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске до данас је запримило пријаве о потврђеном присуству болести афричке куге свиња на девет имања, на подручју града Бијељина.
 

– На четири имања, на основу сумње, извршено је узорковање и резултате чекамо у току дана – наглашено је у саопштењу министарства.

Афричка куга свиња је болест коју шири човјек, за разлику од класичне куге свиња коју шире животиње. Из тог разлога апел власницима животиња да појачају биосигурносне мјере на својим имањима, ограниче кретања, затворе дворишта, обавезно постављање дезбаријера.

Сваку промјена на животињи и угинуће обавезно треба пријавити надлежном ветеринарском инспектору или ветеринару како би епизоотиолошка служба мога провести епизоотиолошко извиђање.

– Све службе су на терену, у граду Бијељина је формиран Локални кризни центар који је добио све инструкције за поступање у циљу спречавања појаве и ширења болести. Одређено је мјесто за нешкодљиво уклањање животиња. Од свих учесника у спровођењу наложених мјера очекује се брза реакција и одговорно понашање у циљу сузбијања ширења болести – наводе у министарству.

У току дана Министарство ће донијети рјешење о забрани одржавања сајмова, изложби и сточних пијаца на територији Града Бијељина у циљу спровођења мјера на сузбијању ширења заразне болести афричке куге свиња.

– Још једном понављамо, да нема мјеста паници, свако треба да је одговоран у спровођењу мјера из своје надлежности, службе пустити да раде свој посао по прописаним процедурама, а власници да пријављују угинућа и да буду одговорни према себи, а тако и околини. Неодговорно понашање власника само доприноси ширењу болести – наводи се у саопштењу министарства.

 
ИЗВОРртрс
Претходни текстДвије посебне сједнице НСРС – о Уставном суду и вету Цвијановићеве
Сљедећи текстСавремену српску умјетност представили умјетници са Космета