Насловна Најновије Савремену српску умјетност представили умјетници са Космета

Савремену српску умјетност представили умјетници са Космета

159
0

На Хан Пијеску су кроз програм „Видовдан – нит која нас веже“ умјетници са Косова и Метохије представили савремену српску умјетност на Космету.

Представили су се сликар Миљана Дунђерин, књижевник Александар Дунђерин и афористичар Јован Зафировић.

Књижевник, новинар и есејист Дунђерин рекао је новинарима да је први пут на Хан Пијеску читалачкој публици представио антологију „Српска књижевност на Косову и Метохији – неодољива тешкоћа постојања“ која садржи све о књижевности насталој у првих 20 година овог вијека, што је резултат његовог десетогодишњег проучавања.

Према његовим ријечима ова антологија садржи текстове настале од 2000. до 2020. године од 17 аутора са Косова и Метохије, чиме су представљени основни увиди у нововјековну књижевну сцену Срба на Косову и Метохији.

Он је изразио наду да су се на овај начин посјетиоци у Дому културе упознали о разноврсности и богатством књижевности која је помало и запостављена у односу на политичка и безбједносна питања на Косову и Метохији.

„Ово је лепа прилика да из угла уметника и књижевности и људима у овом делу Републике Српске кажемо шта је истина на Косову и Метохији“, изјавио је Дунђерин.

Сликарка Дунђерин је нагласила да су српски великани у свим областима људи који су живјели у неким мањим срединама гдје су његовали велику умјетност и мисаону ријеч јер су имали више простора за себе, за живот и за мисао.

Она је истакла да постоји нит која их повезује са људима овдје, што показује и манифестација „Видовдан – нит која нас веже“.

Афористичар Јован Зафировић, студент социологије који је дошао из околине Косовске Каменице први пут у Републику Српску, каже да му је посебно задовољство и жеља да се овдје представи, а одушевљен је присуством великог броја посјетилаца – људи свих доби који су заинтересовани за сликарство и књижевност.

„Мојим афоризмом `Живот пише романе, а преживљавање – афоризме` рекао све што сам мислим о инспирацији, о мом писању на Косову и Метохији“, истакао је Зафировић.

Директор Јавне установе Центар за омладину и спорт „Поглед“ на Хан Пијеску Татјана Јањић подсјетила је новинаре да су „Видовданске свечаности“ у овом мјесту почеле у петак, 23. јуна, и да ће трајати до сриједе, 28. јуна, Видовдана који се у овом мјесту слави и обиљежава више од 100 година.

Према њеним ријечима, вече дружења са умјетницима са Косова и Метохије је било пуно емоција, јер су посјетиоци од гостију чули истину о животу на Косову и Метохији, што је још један разлог да се настави сарадња са људима са тог простора, те да су већ уговорена нова гостовања са Културним центром из Косовске Митровице.

Организатор „Видовданских свечаности 2023“ на Хан Пијеску су Центар за омладину и спорт „Поглед“ и вртић „Диана Будисављевић“, а покровитељи општина Хан Пијесак и ресторан „Поглед“.

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстЗбог афричке куге у Бијељини формиран кризни центар
Сљедећи текстНевен плива до Старог Брода у помен Србима – жртвама усташког покоља