Насловна Најновије Невен плива до Старог Брода у помен Србима – жртвама усташког покоља

Невен плива до Старог Брода у помен Србима – жртвама усташког покоља

185
0

Невен Јовановић, који посљедњих 11 година плива маратон од Вишеграда до Старог Брода, запливао је и данас како би послао поруку да никад не буде заборављено страдање Срба у усташком покољу у Старом Броду 1942. године.

„Ово је пливање за незаборав. Стаза је дуга 16 километара, ја пливам отприлике 10 километара, у етапама“, изјавио је Јовановић новинарима.

Он је напоменуо да може да поднесе велику хладноћу воде.

„Даћу све од себе и ово радим у сјећање на дједа, баку и њихово четворо дјеце“, рекао је Јовановић, Горажданин настањен у Лондону.

Јовановић је истакао каже да је његова мисија да се сачува сјећање на више од 6.000 Срба које су у прољеће 1942. године убиле усташе на обали ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, на подручју данашње општине Вишеград.

Најмасовније убијање српских цивила извршено је 22. марта 1942. године, али су убијања трајала до почетка маја те године.

Српски цивили су углавном били из збјегова са подручја Рогатице, Вишеграда, Хан Пијеска, Кладња, Сокоца, Олова, Пала и Сарајева.

Српске цивиле, нагомилане на обали, напале су усташе, убијале их, мучиле, силовале жене и бацале у воду, а неки су, да би се спасили од усташког ножа, сами скакали у ледену Дрину.

Према изјавама свједока, један број људи од убијања су спасили Нијемци и „недићевци“.

Спомен-музеј старобродским жртвама освештан је у Старом Броду у септембру 2019. године.

Постављено је 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСавремену српску умјетност представили умјетници са Космета
Сљедећи текстПотписани уговори о стипендирању 106 студената