Насловна Најновије Ћосић: Немамо право заборавити НАТО бомбардовање!

Ћосић: Немамо право заборавити НАТО бомбардовање!

237
0
 
“Данас обиљежавамо 28 година НАТО бомбардовања Републике Српске, односно тадашњег подручја Српског Сарајева највећим дијелом.
 
Почело је 30.08.1995.године, а завршило се 14.09.1995.године, уз више од 100 војних и цивилних жртава, огромну материјалну штету, и што је најпогубније, дугорочно уништено здравље великог броја становника Републике Српске.
 
Бомбардовали су нас авиони из 8 НАТО земаља, са више од 3000 летова, преко 10.000 испуштених тона бомби.
 
По први пут, након другог свјетског рата, највећа војна сила свијета бомбардовала је мали а поносни народ у малој земљи. На понос својој војној снази, а због никад доказаног разлога.
 
Западна и савремена историја писаће да смо бомбардовани да би се извршила деблокада Сарајева и због страдања цивила на сарајевској пијаци “Маркале”, а нама и будућим генерацијама нека у нашој историји остане записано да смо бомбардовани јер смо непоколебљиви и истрајни били да останемо своји на своме. Хтјели су да нам се десе “Олуја и олује”, али истрајали смо и опстали и остали.
 
Градска управа је, уз помоћ нашег суграђанина Драгослава Работе, израдила идејно рјешење и у току је израда главног пројекта споменика жртвама НАТО бомбардовања који ће бити у Палама, и знам да ћемо га изградити како би остао вјечна успомена у славу оних који су животе дали у овом периоду, и као наук генерацијама које долазе о историји нашег народа.
 
Нити имамо право, нити ћемо заборавити!“, поручио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, у објави на свом ФБ профилу.
 
 
ИЗВОРФБ профил Љубиша Ћосић
Претходни текстМедведев бољи од Алкараза, поново против Ђоковића за трофеј на Ју-Ес опену
Сљедећи текстЂоковић: Сутра да буде два од два за Србију