Насловна Најновије Извоз малина у ЕУ на чекању

Извоз малина у ЕУ на чекању

191
0

Свјетски економски проблеми због руско-украјинског сукоба одразили су се и на извоз малине из Горњег Подриња.

Извоз у Европску унији је на чекању, због тога што они увозе јефтинију малину из Пољске и Украјине.

Од извоза зависиће и исплата узгајивачима који су је продавали хладњачарима по килограму висококвалитетне малине од седам до осам КМ.

Петнаеста је година од када се Хип-екс Ново Горажде бави производњом, откупом и прерадом јагодичастог воћа. У овој години откупили су 300 тона малине. Упркос суши, квалитет рода је био одличан, али продаја у Њемачку, Италију, Аустрију и Француску још није кренула. Узрок је поремећај потрошње у еврозони, за коју упућени тврде да није била лошија у задњих тридесет година.

– Од овогодишњег откупа малине нисмо продали ни уговорили ни један килограм. Нема интересовања, тако да смо у јако незавидној ситуацији – каже Синиша Гајић, директор Хип-екса.

Слично и у Пољопровредној задрузи Увац-Рудо, која је ове године откупила 52 тоне од 70 коопераната. Појашњавају да се план откупа показао и као срећна околност због лошег извоза.

– Успјели смо да продамо један камион малина, а тренутно имамо на стању око 31 тону која ће чекати купца док не дође нека боља цијена – каже Ненад Љубојевић из ове задруге.

Од пословних партнера сазнају да је узрок чекања извоза „црвеног злата“, увоз у Европску унију јефитније замрзнуте малине из Пољске и Украјине.

– Постоји и други проблем – купци на Западу не смију да лагерују малине, јер се боје да ли ће имати струју у току године – додаје Љубојевић.

У хладњачи Ново Горажде, која послује с 300 коопераната, остају оптимистични да се неповољан тренд неће задржати. Један од битних фактора је да узгој малине није у порасту, што би требало да охрабри овдашње узгајиваче и поред све гласнијијег одјека украјинске кризе.

– Надам се да ће се то превазићи што је могуће прије и да не би требало да производња у будућности има проблема са пласманом – каже Гајић.

Проблем продаје замрзнуте малине кулминирао је и у Србији. Подаци указују да је извоз у Њемачку, највеће тржиште за српску малину, у јануару 2022. преполовљен у односу на прошлу годину.

Према сазнањима Привредне коморе Србије, инострани купци, малопродајни ланци и индустријски купци као разлоге пада увоза наводе и промјене у понашању купаца, који су усмјерени само на набавку основних животних намирница.

ИЗВОРртрс
Претходни текстСерија експлозија у Kијеву
Сљедећи текстБеоград пети по загађењу ваздуха у свијету