Насловна Најновије Израел одбацио приједлог Хамаса о ослобађању талаца

Израел одбацио приједлог Хамаса о ослобађању талаца

162
0

Израел је одбацио нови споразум о ослобађању талаца, који је предложила палестинска оружана група Хамас и којим би био успостављен дугорочни прекид ватре, уз постепено повлачење трупа из Газе, објавила је америчка мрежа Аксиос, позивајући се на неименоване изворе.

Исти извори наводе да је овај приједлог изнесен Израелу, посредством катарских и египатских посредника.

Хамас је наводно понудио да оконча непријатељства у три фазе, а свака би укључивала паузу у борбама дужу од мјесец дана, у замјену за ослобађање талаца.

У првој фази Израел би почео да повлачи своје снаге из Газе, у замјену за ослобађање око 40 талаца. Договор би вјероватно укључивао и ослобађање одређеног броја палестинских затвореника из Западног Јерусалима.

Према условима споразума, обје стране би окончале рат, који бјесни од почетка октобра, када се спроведе трећа фаза, док би Хамас ослободио заробљене израелске војнике.

Израелски ратни кабинет расправљао је о приједлогу, али га је одбацио као неприхватљив. Ипак, извори су сагласни да овај приједлог значи да је Хамас спреман да преговара.

Хамас је током напада на јужни Израел 7. октобра, узео око 240 Израелаца као таоце. Од тада су двије стране успјеле да договоре ослобађање око 100 заробљеника у Гази, у замјену за ослобађање 240 Палестинаца и семодневни прекид ватре. Примирје је пропало будући да су се двије стране међусобно оптужиле за кршење споразума.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху, рекао је да ће његова земља наставити војну операцију против Хамаса, док та група не буде поражена, Газа потпуно „демилитаризована“, а њени становници „дерадикализовани“.

У сукобу Хамаса и Израела до сада је погинуло више од 22.000 Палестинаца и више од 1.100 Израелаца, подсјећа „Раша тудеј“.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстБрена за репризу Нове године пјевала пред више од 60.000 Бањалучана (ФОТО)
Сљедећи текстКалабухов: Високи представник не постоји