Насловна Најновије Калабухов: Високи представник не постоји

Калабухов: Високи представник не постоји

189
0
Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, рекао је да Република Српска има потпуно право да се понаша као да високи представник у БиХ тренутно не постоји и оцијенио да је разлог судског процеса против предсједника Српске Милорада Додика апсурдан.
„Додика оптужују због непоштовања одлука које је наметнула приватна персона која није високи представник и као таква нема овдје одговарајућих компетенција. Осим тога, предсједник Републике представља изборну вољу већине грађана и његово суђење по питању супротстављања спољном диктату је буквално кршење Устава Републике Српске“, истакао је руски амбасадор у интервјуу Срни.На питање постоји ли механизам којим би била оспорена функција Кристијана Шмита, имајући у виду чињенице да је створио додатне проблеме у БиХ, јер је без резолуције Савјета безбједности УН на мјесту високог представника, Калабухов је навео да, за сада, са правне тачке гледишта, високи представник у БиХ не постоји и његова функција је празна.

„У постојећим правним документима од Дејтона, па све до конференција Савјета за спровођење мира /ПИК/, укључујући Бонску конференцију 1997. године не помињу се никаква ограничења нити правни механизми смјене високог представника са његове функције. Подразумијева се да се то може урадити консензусном одлуком свих чланица ПИК-а“, рекао је руски амбасадор.

САВЈЕТ БЕЗБЈЕДНОСТИ ЈЕДИНИ МОЖЕ ОДГОВОРИТИ НА УЗУРПАЦИЈУ ВЛАСТИ У БиХ

Калабухов је оцијенио да у БиХ постоји случај буквалне самозване узурпације власти.

„Узимајући у обзир да су се све критичне ситуације темељно разматрале преко званичних извјештаја у Савјету безбједности УН, укључујући извештаје самог високог представника, мислим да је Савјет безбједности јединствена институција која може дати одговор на новонасталу ситуацију“, навео је руски амбасадор.

Међутим, указао је Калабухов, проблем је што представници колективног Запада безочно гурају своје интересе у овом тијелу, игноришући правне норме.

На питање да ли Канцеларија високог представника /ОХР/ оправдава своје постојање у БиХ, након што је од оснивања показала пристрасност у доношењу многих одлука, руски амбасадор је рекао да је став Руске Федерације по том питању одавно познат.

„Са наше тачке гледишта процедуре именовања високог представника биле су прекршене више пута. Прво, кандидатура Кристијана Шмита није била усаглашена консензусом у Управном одбору ПИК-а као што је било 25 година, нити била прихваћена од сва три конститутивна народа БиХ“, појаснио је Калбухов.

Друго, напоменуо је руски амбасадор, постоји и контрадикторност са Анексом 10 Дејтонског споразума, док кандидатура Шмита није ни одобрена резолуцијом Савјета безбједности, који је чланом седам Повеље УН задужен за надгледање ситуације у БиХ.

Калабухов је подсјетио да је овакво тумачење било потврђено више пута чак и од самог Управног одбора ПИК-а у коминикеу 26. новембра 2021. године, као и у резолуцији Парламентарне скупштине Савјета Европе 234 /2002/, у којој Европљани недвосмислено признају да високи представник мора да буде одобрен од Савјета безбједности УН.

„Релевантна резолуција понуђена од Русије и Кине 22. јула 2021. године била је бахато одбијена од западних чланица ПИК-а и од тог тренутка функција високог представника остаје упражњена, док сам ПИК ради потпуно нелегитимно као група појединих амбасадора који немају права да савјетују, а камоли да намећу нешто народима БиХ“, нагласио је руски амбасадор.

ОХР – АЛАТ СПОЉНОГ МЕХАНИЗМА КОЈИ МОРА БИТИ ЗАТВОРЕН

Калабухов је указао и на чињеницу да је потпуно искривљен смисао такозваних бонских овлаштења.

Руски дипломата подсјетио да је на почетку било предвиђено да такозвана бонска овлаштења буду само алат за уклањање са функција некооператвних политичара, те за разраду привремених државних механизама све док се не договоре сва три конститутивна народа.

„Међутим, то се никад није десило и видимо да се бонска овлаштења користе за доношење не само привремених закона, него читаве структуре државне управе о којој никад није био постигнут никакав консензус у земљи“, упозорио је Калабухов.
Генерално, рекао је Калабухов, ОХР је постао анахронизам. „Стога, ОХР, као алат спољног протектората, мора да буде затворен“, поручио је руски амбасадор.

ДЕЈТОН – ОСНОВ РАЗВОЈА БиХ

Осврћући се на насртаје Запада да изврши ревизију Дејтонског мировног споразума, као гаранта мира, Калабухов је истакао да Русија полази од тога да је овај документ основ развоја БиХ као земље три равноправна народа и два ентитета.
„Будућност је у рукама самих држављана БиХ“, поручио је Калабухов.

Он је подсјетио да Дејтонски споразум има дугу историју не само у смислу израде текста, већ и његових тумачења.

„У том смислу врло је сликовито да тренутно у БиХ не постоји званичан превод Дејтона, укључујући и сам Устав земље на језик било којег од три народа – аутентичан Дејтон је верификован само на енглеском“, истакао је Калабухов.

ИЗВОРсрна
Претходни текстИзраел одбацио приједлог Хамаса о ослобађању талаца
Сљедећи текст„Пулс града“, РТВИС, 2.1.2024. (ВИДЕО)