Насловна Магазин Култура Из штампе изашла књига „Памћење у сликама – сачувати од заборава“

Из штампе изашла књига „Памћење у сликама – сачувати од заборава“

414
0

Из штампе је изашло друго издање књиге „Памћење у сликама – сачувати од заборава“ аутора Љубише Милутиновића која на аутентичан начин подсјећа и чува од заборава многе српске јунаке, али и борбе и догађаје из протеклог рата.

Љубиша Милутиновић рекао је Срни да је у књизи испричао дио ратних страхота и пренио праву слику о страдањима Срба у недавној прошлости.

„Ово је дјело у којем се налазе текстови и фотографије које сам забиљежио као живи свједок страшних сцена и злодјела која су чињена Србима у протеклом рату“, навео је Милутиновић.

Он је нагласио да ово дјело треба да подсјети, да се не забораве ратне страхоте које су прошли српски борци, бранећи своја огњишта.

„Да се сјетимо и поклонимо гробовима недужних цивила, да памтимо зло које је нанесено Србима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, а да злочинце још није стигла казна“, напоменуо је Милутиновић.

Он је навео да су објављени и записи са прве борбене линије, Одреда специјалне полиције Шековићи, „Вукова са Дрине“, Јуришног одреда, Прве Бирчанске пјешадијске бригаде.

„Посебно поглавље су судбине многих српских бораца који су рањени, али и приче о храбром пробоју из села Брњица, о борбама на Пелемишима и многим другим просторима. Поглавље `Свако има неког кога нема` посвећено је погинулим јунацима, као и `Сјећање на хероје`, те `Не чује се глас Официра`, о погибији Раде Чутурића, легендарног капетана Милоја – из `Вукова са Дрине`, јунака из народа – Бошка Црвеног из Братунца“, истакао је Милутиновић.

Аутор књиге Љубиша Милутиновић почетком рата био је у Бирчанској бригади Шековића задужен за информисање, највећи дио рата провео је у Другом одреду специјалне полиције Шековићи, а пред крај рата у јединици „Вукови са Дрине“, гдје је свједочио о ратним страхотама које су задесиле припаднике ових јединица, али и многих цивила.

Милутиновић је текстове и фотографије објављивао током рата у БиХ од 1992. до 1995. године за разне новине, да би негдје остало записано, да не падне у заборав.

Књига „Памћење у сликама – сачувати од заборава“, ускоро ће се наћи на полицама библиотека широм регије Бирач, али је жеља аутора да буде и у свим библиотекама Српске, јер су и јунаци из књиге са разних простора Републике Српске.

Милутиновић је аутор више документраних филмова „Да се не заборави – Други одред Шековићи Специјална Бригада полиције, „Хероји ту поред нас“, „Прва Бирчанска пјешадијска бригада“, а 2015. године објавио је и прво издање књиге „Памћење у сликама“. Од 1997. године са породицом живи и ради у Ваљеву.

Добитник је награде Града Ваљева за културу и умијетност за 2019. годину. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстЋорић: Градња ауто-пута Рача-Бијељина значајан за грађане Српске (ВИДЕО)
Сљедећи текстГрадоначелник Ћосић честитао Дан српског јединства, слободе и националне заставе